Kar. Plíšková v Torontu postupuje, soupeřka jí zápas zkraje třetí sady vzdala

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková si na podniku v Torontu zahraje o semifinále. Česká světová jednička svedla ve čtvrtek souboj s nebezpečnou Japonkou Naomi Ósakaovou, hráčkou, která uzavírá elitní padesátku žebříčku WTA. Po prvním setu, v němž Plíšková připravila protivnici dvakrát o servis, musel druhou sadu rozsoudit až tiebreak. Ten zvládla lépe Japonka, která zápas po výsledku 7:4 dovedla do rozhodujícího dějství. To mělo ale jepičí život. Ósakaová ztratila hned v prvním gemu servis, po němž si vyžádala ošetření. Nakonec pro bolesti v oblasti břicha zápas skrečovala.

Obě ženy si zkraje prvního setu držely svá podání. První brejkové příležitosti měla ve čtvrtém gemu Karolína, Osakaová ale dokázala nepříznivé skóre 15:40 otočit ve svůj prospěch. To, co se světové jedničce nepodařilo ve čtvrté hře, zvládla dokonat o dva gemy později. Také nyní měla Plíšková dva brejkboly a druhý již tentokrát dokázala přetavit ve vedení 4:2.

Češka následně brejk potvrdila na podání a byla jen krůček od zisku první sady. Tu si nakonec připsala již v dalším gemu na returnu, druhý brejk znamenal konec úvodního dějství.

To set číslo dva už byla z hlediska ztracených podání úplně jiná káva. Tedy v případě Osakaové, Karolína si na servisu počínala i nadále neohroženě. Výjimkou byl snad jen pátý gem, v němž nabídla asijské protivnici vůbec premiérové tři brejbkoly, favoritka si ovšem se všemi dokázala poradit. Vzápětí se musela o podání strachovat také Japonka, ani Plíšková ale svou možnost nevyužila.

A tak se dále přelévalo skóre pravidelně ze strany na stranu jako na houpačce. Plíšková šla vždy do vedení, aby krátce na to Osakaová vyrovnala. Další brejkové možnosti se již nezrodily, a to znamenalo jediné – obě soupeřky musel rozsoudit až tiebreak.

Do toho vstoupila lépe rychlým minibrejkem Japonka, Plíšková ale okamžitě reagovala. Přesto si Ósakaová postupně vypracovala náskok a s ním za stavu 6:3 pro ni i první setboly. Ten úvodní padesátá žena žebříčku na servisu neproměnila, při druhém už ale zaváhání nepřipustila.

V Torontu byl tak na programu třetí set, ten ale skončil skoro stejně rychle, jako začal. Karolína Plíšková se hned v úvodním gemu na příjmu ujala vedení a to bylo vše. Nic víc se již na centrálním dvorci nestalo. Ósakaová si totiž následně vyžádala krátké ošetření, v utkání už ale pro problémy v oblasti břicha nepokračovala.

Češka tak po skreči soupeřky postoupila do čtvrtfinále. Nutno však podotknout, že Plíšková do té doby neztratila ani jednou servis. O semifinále svede vytáhlá hráčka boj s vítězkou utkání mezi Polkou Agnieszkou Radwaňskou a Caroline Wozniackou z Dánska.