ATP Race to London: Kdo by v tuto chvíli jel na Turnaj mistrů?

- Jan Vojkůvka

Následující týdny během americké tour na betonových dvorcích výrazně napoví, kteří tenisté si letos zahrají na závěrečném Turnaji mistrů, a kterým naopak příležitost bojovat mezi nejlepšími hráči světa pomalu, ale jistě uniká. Podívejme se, jak boje o účast v Londýně probíhají v době, kdy do konce sezony zbývají poslední tři měsíce.

Ani letošní ročník londýnského ATP Finals se s největší pravděpodobností neobejde bez nováčka. Své místo mezi finalisty si již s předstihem sice zajistily stálice Rafael Nadal a Roger Federer, za nimi však probíhá tuhá bitva o dalších šest pozic a hodně vysoko je teprve dvacetiletý Němec Alexander Zverev, jenž je blízko premiérového startu na Turnaji mistrů.

S místenkami pro londýnský turnaj výrazně zamíchaly dvě jisté absence. Sezonu předčasně ukončili Srb Novak Djokovič a Švýcar Stan Wawrinka, kteří sice zatím figurují v nejlepší osmičce na základě výsledků od začátku sezony, ale v Londýně hrát určitě nebudou. A to otevírá prostor pro další hráče, kteří číhají na svou šanci.

Mezi nimi je i Tomáš Berdych, šestinásobný účastník Turnaje mistrů a semifinalista z roku 2011. Českého tenistu sice momentálně trápí žebra, kvůli nimž musel odstoupit z turnaje v Torontu, ale po stabilních výsledcích v této sezoně, v níž si zahrál v semifinále Wimbledonu, finále v Lyonu a semifinále v Dauhá, Rotterdamu a Los Cabos, drží průběžné desáté místo se ziskem 1950 bodů.

Před ním je však nadále náročná úloha. Ač by díky absencím Djokoviče a Wawrinky aktuálně do Londýna jel, musí se mít hodně na pozoru před smečkou vlků ze zadních pozic. Jedenáctý Sam Querrey ztrácí jen 10 bodů, v odstupu maximálně 250 bodů jsou také Nišikori, Goffin, Raonic, Carreno-Busta a Tsonga.

Kromě Nadala a Federera, kteří jsou na čele žebříčku Race to London, jsou velmi blízko postupu na Turnaj mistrů Rakušan Thiem, již zmínený Němec Zverev a Chorvat Čilič, který má 2905 bodů. Na hraně postupu a nepostupu jsou momentálně kromě Berdycha také Brit Murray, jehož trápí bolesti kyčle, a potenciální druhý nováček mezi tenisovou smetánkou - Grigor Dimitrov z Bulharska.

Pořadí ATP Race to London
1. Rafael Nadal (ESP) 7095
2. Roger Federer (SUI) 6545
3. Dominic Thiem (AUT) 3345
4. Alexander Zverev (GER) 3165
5. Stan Wawrinka (SUI) 3150*
6. Marin Čilič (CRO) 2905
7. Novak Djokovič (SRB) 2585*
8. Andy Murray (GBR) 2290
9. Grigor Dimitrov (BUL) 1970
10. Tomáš Berdych (CZE) 1950
11. Sam Querrey (USA) 1940
12. Kei Nišikori (JPN) 1875
13. David Goffin (BEL) 1845
14. Milos Raonic (CAN) 1785
15. Pablo Carreno-Busta (ESP) 1740

* Předčasně ukončili sezonu