První titul a rychle na Slovensko! Z Káhiry jsem letěl ve tři ráno a odpoledne jsem měl hrát, smál se Duda

- Štěpán Hladký, Jan Vojkůvka

Zatímco se české juniorské naděje rvou o úspěch na Pardubické juniorce, teprve osmnáctiletý Filip Duda, ještě donedávna rovněž patřící do této kategorie, už obráží podniky ITF Pro Circuit a stále více o sobě dává vědět. A nejsou to jen dílčí úspěchy, které zdobí jeho krátkou kariéru - minulý týden v egyptské Káhiře prožil životní turnaj, který okořenil svým premiérovým titulem mezi dospělými.

Bývalý 74. junior světa potvrzoval své nesporné kvality už v letech minulých, kdy sbíral trofeje mezi tenisovými nadějemi budoucnosti. Během juniorské kariéry získal osm titulů, z toho sedm ze čtyřhry a pravoruký český hráč, který s tenisem začal v 7 letech, přecházel mezi dospělé s velkým potenciálem k rozvoji.

Až do minulého týdne bylo jeho maximem druhé kolo z dvouhry, kterého dosáhl hned pětkrát. Kýžený zlom přišel po turnaji v Pardubicích v polovině července, kdy odletěl do Egypta ke dvěma turnajům futures. Právě v Egyptě se v uplynulých měsících a letech podařilo prosadit hned několika českým mladíkům a Duda rozhodně nezůstal pozadu.

První podnik na konci července ještě Dudovi příliš nevyšel, ten druhý se však zapsal do jeho statistik jako ten životní! Poprvé v kariéře se probojoval do čtvrtfinále dvouhry a navíc získal premiérový titul mezi dospělými, když společně s domácím Issamem Taweelem ovládli čtyřhru.

Hektický přesun na Slovensko

„Hodnotím to určitě kladně,“ usmíval se Duda. „Na druhém turnaji jsem zahrál dobře, došel jsem do čtvrtfinále singlu a vyhráli jsme debla. Trochu byla škoda toho, že jsem spoléhal na vítězství ve čtvrtfinále,“ mrzelo Dudu a připomněl tak svůj bláznivý přesun z Káhiry do Bratislavy, kde musel nastoupit v neděli ke kvalifikaci.

„Spoléhal jsem, že porazím Francouze Brechemiera (Duda s ním prohrál 4:6, 1:6) a dostal bych se v Bratislavě na speciala (přímý vstup do hlavní soutěže po postupu do semifinále na turnaji stejné úrovně, pozn. redakce),“ vysvětloval Duda. „Takhle to bylo hrozně hektické. Po vítězství ve čtyřhře jsem ve tři ráno odlétal do Prahy, kam jsem se dostal v devět ráno. Pak jsem čtyři hodiny cestoval autem a odpoledne jsem měl hrát zápas. Bylo to hodně hektické a z mé strany asi i trochu hloupé, že jsem turnaj v Bratislavě neodhlásil,“ přemítal Duda.

A nakonec dobře, že tak neučinil. Osmnáctiletý mladík totiž nejen, že na Privatbanka Open prošel kvalifikací, ale dostal se až do druhého kola, v němž bude hrát se Slovincem Urbanijou. Má tak jistotu dalšího bodu do žebříčku a před sebou možnost podruhé v řadě projít mezi nejlepší osmičku.

„Je to hodně na náročné na psychiku. Sice jsem se trochu vyspal v autě, ale není to něco, co bych si přál znovu absolvovat,“ smál se Duda.

Egyptská mise a první titul

Během turnaje v Egyptě se podařilo Dudovi vyřadit v úvodním kole 790. hráče světa Olega Chotkova z Ukrajiny, proti němuž musel zápas otáčet a nastartoval se k životnímu výsledku, kterým bylo následné prolomení bran osmifinále. „První set jsem těsně prohrál, druhý jsem zahrál dobře. Ve třetím setu jsem hrál svou hru, věděl jsem, co na soupeře platí. Po jednom sporném míči se začal hádat s rozhodčím a byl evidentně rozhozený a přestal se soustředit na hru. Mně se navíc podařilo ho brejknout za stavu 4:4 a on se pak už vystřílel,“ popisoval klíčové okamžiky důležitého utkání Duda.

V osmifinále si český mladík poradil s Argentincem Eduardem Torrem 6:3, 6:4 a k obrovské radosti poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále mezi dospělými. V něm sice, jak již bylo zmíněno, nestačil na Francouze Brechemiera, ale turnaj tím pro něho rozhodně nekončil.

Velkého úspěchu totiž dosáhl ve čtyřhře s domácím Issamem Taweelem,  nímž po výhře 6:2, 6:1 nad jihoafricko-alžírskou dvojicí Ibrahimem a Makhloufem postoupili do čtvrtfinále a když následně jim další soupeři odstoupili z cesty už před zápasem, byli rázem v semifinále čtyřhry.

V ní si poradili hladce 6:3, 6:0 se Zimbabwany Benjaminem a Johnem Lockovými. A Filip Duda poprvé mezi dospělými dokráčel až do finále. Souboj o titul rozehráli Duda s Taweelem výborně, vyhráli první set 6:4. V tom druhém sice prohrávali 2:5, ale po skreči portugalsko-argentinského páru Saraiva, Torre slavili zisk turnajového primátu.

„Byla to taková kuriozita, ještě se mi to nestalo. Ve druhém setu za stavu 2:5 soupeř, který si bral už předtím třikrát pauzu na ošetření kvůli ramenu, trefil smeč rámem a nemohl pokračovat,“ řekl Duda. „Říkal, že už nemohl ani držet raketu. Takže to bylo takové trochu šťastné vítězství. Ale myslím si, že kdybychom šli do supertiebreaku, tak bychom je nakonec porazili. Druhý set jsme si totiž nechali zbytečně utéct, ale celý turnaj jsme hráli velice dobře,“ dodal český tenista.