Češi v akci: Štěpánka ve Stuttgartu nezastavil ani nasazený Čilič! Hlaváčková končí

- Daniel Kubelka, David Soumar

Zajímavý průběh měl turnaj v britském Nottinghamu pro Andreu Hlaváčkovou, která sice nejprve neuspěla v kvalifikaci, jako lucky loser se však v hlavní soutěži probojovala již do čtvrtfinále. Ani tam nechtěla skončit, ale Australanka Bartyová byla nad její síly. Z kvalifikace musel projít ve Stuttgartu i Radek Štěpánek, který se na druhý pokus dočkal zajímavého duelu se světovou třináctkou Marinem Čiličem. Nasazenou dvojku turnaje přehrál ve dvou setech a slaví hodně cennou výhru.

Radek Štěpánek se musel na německém turnaji ATP 250 prokousat kvalifikací a v prvním kole dokázal po třísetové bitvě přehrát Denise Istomina. Ani pak si ale nechtěl balit kufry, i když ho rozhodně nečekal lehký zápas. 

Do cesty se mu postavil Marin Čilič, nasazená dvojka turnaje. Pro chorvatského dlouhána to byl první zápas na turnaji, zatímco Štěpánka i s kvalifikací čekal už čtvrtý duel. Pro české fanoušky dlouho očekávaný zápas se měl sehrát už ve středu, ve Stuttgartu se ale kvůli počasí neodehrálo. 

Ani nepřízeň počasí zkušeného Čecha nezastavila. Štěpánek první set proti Chorvatovi rozhodl v tiebreaku a ten druhý už za stavu 6:5, kdy Čiliče připravil o podání. Štěpánek je tak ve čtvrtfinále turnaje ATP 250, navíc získal velmi cenný skalp. 

Druhá prohra a konec pro šťastnou poraženou Hlaváčkovou

Zajímavý průběh měl turnaj v britském Nottinghamu pro Andreu Hlaváčkovou. Devětadvacetiletá česká tenistka sice nejprve nezvládla poslední kolo kvalifikace, po odstoupení Anny Konjuhové a následně i Diyasové a si ale v hlavní soutěži přece jen zahrála. Ve středečním prvním kole pak vyřadila světovou padesátku a nasazenou pětku turnaje Yaninu Wickmayerovou z Belgie, čímž se jí otevřela cesta k dalšímu postupu.

Ve druhém kole na ni čekala až 628. hráčka žebříčku Australanka Ashleigh Bartyová, což pro plzeňskou rodačku nemusela být nepřekonatelná soupeřka. Jenže na britské trávě se Bartyová prezentuje dobrými výkony a po roční pauze od tenisu, kdy se převážně věnovala kriketu, si na ni bude muset naše hráčka dát veliký pozor.

Předzápasové prognózy se také potvrdily. Hlaváčková v prvním setu schytala „kanára“. I když poté zabrala a duel dotáhla do třetí sady, na výhru to nestačilo. Australanka rozhodující dějství ovládla poměrem 6:4.  

Hlaváčková tak v Nottinghamu bojuje už jen v deblové soutěži, kde po boku Číňanky Peng postoupila již do semifinále. V něm se česko-čínský pár utkal s těžkými soupeřkami, sestrami Čanovými z Číny, první nasazenou dvojicí turnaje a účastkyně loňského Turnaje mistryň porazil ve dvou setech, 6:2 a 7:6(3). 

Česko má na trávě v Británii v pavouku čtyřhry hned dvojí zastoupení, kromě Hlaváčkové se ve čtvrtek představilo také duo tvořené Karolínou a Kristýnou Plíškovou, na které čekal další čínský pár Chan, Wang. České sestry svůj zápas zvládly v poměru 6:4, 6:3 a jsou v semifinále.

O další dobrý výsledek bojovaly v deblu v S-Hertogenboschi také Lenka Kunčíková s Karolínou Stuchlou. Ve čtvrtfinále nizozemského turnaje na ně čekaly zkušené soupeřky Oxana Kalašnikovová a Jaroslava Švedovová, kterým český pár podlehl až v supertiebreaku 7:10. První set utkání byl naprosto vyrovnaný, o jeho osudu tak musel rozhodnout až tiebreak, ve kterém naše tenistky uhrály jen dva body. Druhá sada přinesla naprosto jiný obraz hry. Kunčíková se Stuchlou se rychle ujaly vedení 4:0 a i když následně nechaly soupeřky snížit na rozdíl dvou gemů, set už do vítězného konce dotáhly. Za stavu 1:1 tak o vítězkách zápasu rozhodl až supertiebreak, ve kterém ukrajinsko-kazašský pár rychle vedl 5:1, v jeho závěru 9:4 a i přes tři odvrácené mečboly se nakonec zkušenější dvojice radovala z postupu do semifinále.

V německém Essenu na tamním turnaji ITF bude Karolína Muchová bojovat o další dobrý výsledek ve své doposud nejlepší sezoně kariéry. Hráčka, která letos vystoupala až na 281. místo světového pořadí, si po finále v Brescii v minulém týdnu připíše i v zemi našich západních sousedů minimálně čtvrtfinálovou účast. V zápase o postup mezi čtyři nejlepší hráčky essenského podniku ji ale čeká nadmíru těžká soupeřka, domácí Carina Witthoeftová, ještě loni světová devětačtyřicítka.

Václav Šafránek si v rumunském Aradu zahraje čtvrtfinále dvouhry. V utkání 2. kola proti domácímu Jecanovi strávil na kurtu přesně půldruhé hodiny, během které se připsal na své konto výhru ve dvou setech, 6:1 a 6:4.

Gabriela Pantůčková dotáhla již včera rozehraný zápas se Slovinkou Evou Zagoracovou do vítězného konce a na turnaji ve Velenje postoupila do druhého kola. Jedenadvacetiletá česká tenistka vyhrála již včera úvodní set v poměru 6:1, v dnešní dohrávce sice prohrávala ve druhé sadě již 1:4, pěti vyhranými hrami v řadě ale dokázala vývoj skóre otočit a celý zápas ukončit.

Druhá ze sester Pantůčkových Magdaléna nenapodobí výsledek starší Gabriely na turnaji ve slovinském Velenje a do druhého kola nepostoupí. V dnešním utkání podlehla domácí hráčce Kaje Juvanové hrající na divokou kartu ve dvou setech, 3:6 a 5:7, ačkoliv  za stavu 5:2 podávala na vítězství ve druhém setu.

Třetí z českých tenistek bojujících ve Velenje Kateřina Vaňková k zápasu druhého kola proti Slovence Lauře Svatíkové nenastoupila a turnaj pro ni předčasně skončil.

ATP/WTA

MERCEDES CUP STUTTGART (tráva, muži, 675 645 €, 2. kolo dvouhry)

RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) – Marin Čilić (CRO, 13.) 7:6 (4), 7:5

AEGON OPEN NOTTINGHAM (ženy, 226 750 $, tráva, 2. kolo dvouhry)

ANDREA HLAVÁČKOVÁ – Ashleigh Bartyová (AUS) 0:6, 6:4, 4:6

AEGON OPEN NOTTINGHAM (ženy, 226 750 $, tráva, čtvrtfinále čtyřhry)

Ka. PLÍŠKOVÁ, Kr. PLÍŠKOVÁ – Chan, Wang (CHN) 6:4, 6:3
HLAVÁČKOVÁ, Peng (CHN) – Čan, Čan (CHN)  6:2, 7:6(3)

RICOH OPEN 'S HERTOGENBOSCH (tráva, ženy, $226,750, čtvrtfinále čtyřhry)

KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ – Kalašnikovová, Švedovová (GEO/KAZ)  6:7(2), 6:2, 7:10

CHALLENGER TOUR

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (muži, 42 500 € + H, antuka, čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pražského turnaje můžete sledovat ZDE.

ITF/FUTURES

4. BREDENEY LADIES OPEN ESSEN (ženy, $50,000, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

KAROLÍNA MUCHOVÁ (282.) – Carina Witthoeftová (GER, 109.)  3:6, 6:3, 6:3

ARAD FUTURES (antuka, muži, $10,000, 2. kolo dvouhry)

Mircea-Alexandru Jecan (ROM, 814.) – VÁCLAV ŠAFRÁNEK (398.)  1:6, 4:6

2016 PADOVA CHALLENGE OPEN (ženy, $25,000, antuka, 1. kolo dvouhry)

Victoria Rodriguezová (ITA, 271.) – JESIKA MALEČKOVÁ (201.) 6:4, 7:5

ANGIE CUP PUSZCZYKOWO (antuka, ženy, $10,000, 2. kolo dvouhry)

ANNA SLOVÁKOVÁ (881.) – Elzbieta Iwaniuková (POL, -) 6:2, 6:1

VELENJE OPEN 2016 (antuka, ženy, $10,000, 1. kolo dvouhry)

Eva Zagoracová (SLO, 867.) – GABRIELA PANTŮČKOVÁ (355.) 1:6, 4:6

Kaja Juvanová (SLO,-) – MAGDALÉNA PANTŮČKOVÁ (551.) 6:3, 7:5

VELENJE OPEN 2016 (antuka, ženy, $10,000, 2. kolo dvouhry)

KATEŘINA VAŇKOVÁ (392.) – Laura Svatíková (SVK, -)  bez boje

VELENJE OPEN 2016 (antuka, ženy, $10,000, čtvrtfinále čtyřhry)

G. PANTŮČKOVÁ, M. PANTŮČKOVÁ – Obrulová, Velecová (SLO)  6:3, 6:2