Premiéra světové jedničky? Sedm brejků a postup. Před zápasem jsem měla nervy, smála se Plíšková

- Jan Vojkůvka

Jeden výborný return za druhým pálila Karolína Plíšková na druhou stranu sítě, za níž trochu bezmocně stála Ruska Anastasija Pavljučenkovová, nedobrovolná divačka úspěšné premiéry české tenistky v roli světové jedničky. Hladká výhra 6:3, 6:3, postup do osmifinále za 72 minut a potvrzení, že Češka si do Kanady přivezla parádní formu.

„Před zápasem jsem byla trochu vynervovaná,“ přiznala Plíšková na tiskové konferenci ke svému prvnímu utkání v pozici nejlepší hráčky světa. „Ale během utkání jsem se už cítila mnohem lépe, zejména pak na konci,“ smála se Češka. „Už jsem tu v úterý hrála debla, takže trochu nervozity jsem setřásla už předtím. Dnes už to bylo docela dobré. Jsem neskutečně šťastná, že jsem postoupila do dalšího kola,“ zářila Plíšková.

Pětadvacetiletá hráčka do zápasu vstupovala v roli výrazné favoritky, Pavljučenkovovou totiž dokázala už v předchozích čtyřech zápasech porazit. A nezaváhala ani na pátý pokus. „Věděla jsem, že proti ní mám dobrou bilanci, ale už uplynul nějaký čas od našeho posledního střetnutí,“ osvětlila Plíšková. „Navíc jsem nehrála od Wimbledonu a nevěděla jsem, co od sebe čekat. Určitě jsem nečekala žádný dobrý tenis a opravdu moc dobrý nebyl,“ přiznala.

V prvním utkání po měsíční pauze předvedla Plíšková 16 vítězných úderů a připsala si 12 nevynucených chyb. Soupeřce hrozila zejména na returnu, tlačila na ni a nutila k chybám. V klíčových chvílích si pomohla prvním servisem. Celkově však právě podání bylo paradoxně slabinou české jedničky.

Úspěšnost prvního podání pouhých 42%, nutnost hrát více jak polovinu míčků přes druhé podání a hned čtyři prohrané servisy. Plíškové ale vycházel již zmíněný return - vypracovala si 9 brejkboků a hned 7 jich dokázala využít. V utkání ani jednou neprohrávala a když ztratila podání, povolila tím Pavljučenkovové jen dohánět své manko.

„Jsem ráda, že jsem zpátky na kurtu, i když zápas nepatřil zrovna k nejlepším. Ale to je asi tím, že jsem nějakou dobu nehrála,“ podotkla Plíšková. „Každým dnem a odehraným zápasem se to bude lepšit. Měla jsem dobrou přípravu a na betonech teď hraji druhým nebo třetím týdnem. Je ale velký rozdíl mezi tréninkem a hraním zápasů,“ upozornila česká tenistka.

První česká světová jednička v historii má před sebou náročnou misi, během níž ji čeká obhajoba výrazné porce bodů. Aby odolala náporu Rumunky Simony Halepové, potřebuje v Torontu i na nadcházejících turnajích uspět a sama si to dobře uvědomuje.

„Chci hlavně hrát svůj nejlepší možný tenis a uvidíme, jak se mi bude bojovat o obhajobu bodů,“ uvedla. „Samozřejmě, všichni víme, že jsem vyhrála v Cincinnati a byla ve finále v New Yorku. Bude tak hodně těžké, abych hrála stejně dobře jako minulý rok, ale věřím, že jsem na dobré cestě a doufejme, že budu moci uhrát výsledky podobné těm, kterých jsem v Americe dosáhla loni,“ dodala Plíšková.