Murray ztratí pozici světové jedničky. Odhlásil se i z turnaje v Cincinnati

- Jan Vojkůvka

Britský tenista Andy Murray se po letošním Wimbledonu trápí se zraněním kyčle a jeho zdravotní trable ho budou stát post světové jedničky. Kvůli přetrvávajícím bolestem se musel Brit odhlásit také z nadcházejícího turnaje Masters v Cincinnati a po odečtení bodů za loňské finále bude sesazen z čela žebříčku ATP.

„Bohužel nebudu hrát ani v Cincinnati, musím pokračovat v rekonvalescenci,“ napsal Murray na svém facebooku. „Vždy jsem tam hrál rád a těším se, že se za rok zase vrátím. Pokračuju v tvrdé práci s cílem být v New Yorku.“

Trojnásobný grandslamový šampion se po odhlášení z turnaje Masters v Montrealu snažil připravit alespoň na podnik v Cincinnati, ale bolesti kyčle nedovolí třicetiletému Murraymu hájit na dvorcích svou pozici světové jedničky.

O ní také nejpozději do 21. srpna přijde a mužský žebříček pozná nového vládce, kterým bude s největší pravděpodobností Španěl Rafael Nadal, který má šanci přeskočit Murrayho již v pondělním vydání žebříčku, pokud v Montrealu postoupí do semifinále. Do boje o první místo na světě se bude snažit promluvit také Švýcar Roger Federer, jenž ale momentálně ztrácí na svého soka 920 bodů.

Murray na turnaji v Cincinnati bude scházet poprvé od roku 2005. Vítěz z let 2008 a 2011 v minulé sezoně došel až do finále, ve kterém nestačil na Chorvata Marina Čiliče.

Letošní sezona je pro Andyho Murrayho velkým zklamáním. Poté, co v uplynulém ročníku, po skvěle odehrané druhé polovině roku, vystoupal až na pozici světové jedničky, se letos spíše trápí. Vyhrál sice turnaj v Dubaji, v Dauhá postoupil do finále a na French Open si zahrál v semifinále, výjimkou však nebyly ani nečekané konce v úvodních kolech.

Brit naposledy hrál ve čtvrtfinále Wimbledonu, v němž nestačil v pětisetové bitvě na Američana Sama Querreyho. Nyní doufá, že se stihne připravit alespoň na závěrečný grandslamový turnaj US Open.