Plíškové pozice jedničky svědčí! Pavljučenkovovou zdolala bez ztráty setu

- Tomáš Kopecký

Česká tenistka Karolína Plíšková se představila na kurtech v Torontu poprvé od Wimbledonu, a také poprvé v pozici hráčky číslo jedna. Proti Rusce Pavlučenkovové měla hru pod kontrolou, kvalitně servírovala, dokázala se dostat z obtížných situací a od úvodu si šla za vítězstvím. 19. hráčku světa zdolala popáté v kariéře, tentokrát v poměru 6:3, 6:3 a může se radovat z postupu do osmifinále.

Finalistka US Open 2016 vstoupila do utkání výborně a hned při první možné příležitosti vzala své soupeřce servis. Obě hráčky si poté ještě jednou vyměnily podání, ale Plíšková dokázala za stavu 3:1 potvrdit brejk a od té doby měla dobře nakročeno k zisku první sady. Česká tenistka dokázala využít ještě jedné možnost brejku, a po chybě Rusky u sítě vedla už 5:1. Napoprvé sice Plíšková nedopodávala, jelikož soupeřka jí v sedmém gemu překvapila několika rychlými a přesnými returny do zadní části dvorce, o dva gemy později však Češka dokonala dílo. V této hře jí výrazně pomohl první servis, který fungoval na výbornou.

Také ve druhém setu začala Plíšková aktivně a nebála se útočit, jak je jejím zvykem. Pavljučenkovová jí navíc pomáhala zbytečnými nevynucenými chybami, a tak hned v prvním gemu přišel na řadu brejk. Jeden z rozhodujících faktorů duelu přišel ve druhé hře této sady. Ruska měla k dispozici tři brejkboly, nabídnutou příležitost však nedokázala přetavit v brejk a Plíšková se dostala do vedení 2:0. Obě hráčky si pak vzájemně své servisy ještě jednou vyměnily, a následně si Češka vypracovala vedení 5:2.

Pak přišlo ještě jedno mírné zdramatizování. Plíšková za stavu 5:2 nedokázala odvrátit ofenzivní údery soupeřky a Ruska čistou hrou snížila na 3:5. Pavljučenkovová v následujícím gemu vedla při podání Plíškové 30:15. Češka se však vzchopila, nedala soupeřce možnost k obratu a úspěšně doservírovala.

První utkání v pozici světové jedničky zvládla Plíšková na výbornou a Pavljučenkovovou porazila popáté v kariéře. V osmifinále se utká s vítězkou duelu Osaková – Sevastovová