Laver Cup poodhalil nové účastníky. Chybět nebude vítěz US Open, ani kat světových jedniček

- Radek Štohl

Ve středu odpoledne byla pro první ročník Laver Cupu zveřejněna další dvě jména. V týmu Evropy se představí nečekaný držitel titulu z US Open 2014 Marin Čilič, na druhé straně nebude chybět Sam Querrey, který v probíhající i minulé sezóně vyřadil na nejslavnějším turnaji světa prvního hráče žebříčku. Akce se bude konat od 22. - 24. září letošního roku.

Od pátku za šest týdnů to již začne. První ročník Laver Cupu se bude pořádat na území České republiky, kde se v kapitánské roli na lavičkách představí Björn Borg a John McEnroe. Na této výjimečné události nebudou z tenistů chybět Roger Federer či Rafael Nadal. A od devátého srpna se nejen tito dva tenisoví velikáni dozvěděli další dvě jména, která se v září do Prahy vydají.

Prvním ze dvou nově oznámených hráčů je Marin Čilič, který bude figurovat v týmu Evropy. V současnosti osmadvacetiletý tenista prokazoval svůj velký talent již v juniorské kategorii, ve které si před dvanácti lety došel pro titul z French Open. Na konci roku 2005 mu dokonce v chlapeckém žebříčku patřilo druhé místo světa.

Do širšího podvědomí nejen tenisových fanoušků se Čilič dostal v roce 2014, kdy k údivu všech dobyl US Open. Při cestě za nečekaným titulem přehrál například Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále, ani set nepovolil v semifinále Federerovi. V boji o trofej narazil na dalšího překvapivého finalistu Keie Nišikoriho, japonského hráče porazil třikrát 6:3. Do finále grandslamu se držitel sedmnácti titulů probojoval ještě letos ve Wimbledonu, kde ovšem nestačil na suverénního Federera. Jeho nejlepším umístěním kariéry je šesté místo z uplynulé sezóny.

„Je skutečně velmi vzrušující být součastní prvního ročníku Laver Cupu. Už se nemůžu této akce dočkat," svěřil se natěšený Čilič pro lavercup.com. „Jedná se pro mě u skutečnou poctu, že můžu reprezentovat výběr Evropy. Moc dobře vím, jak Roger letos hraje parádně, takže bude pěkné být s ním v Praze v jednom týmu."

Druhým nově ohlášeným hráčem je Sam Querrey, aktuálně dvacátý hráč žebříčku bude naopak posilou týmu Světa. Téměř dvoumetrový borec na sebe pořádně upoutal pozornost v roce 2006, kdy jako první tenista v historii vyhrál při svém debutu challengerový podnik. O čtyři roky později Querrey vyšplhal v tenisovém žebříčku na dosavadní maximum, kterým je sedmnáctá příčka. 

Před dvěma lety společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou došli na US Open do finále mixu, kde nestačili na pár Hingisová, Paes 4:6, 6:3, 7.10. Devětadvacetiletý tenista dal o sobě pořádně vědět znovu v minulém roce, kdy ve třetím kole Wimbledonu šokoval výhrou nad Novakem Djokovičem, tehdejší světovou jedničkou. Jeho jízdu zastavil čtvrtfinále až Miloš Raonic, pozdější finalista celého turnaje. V letošním roce se podobná pohádka na nejslavnějším podniku světa opakovala. Americký tenista zde dokráčel nejprve do čtvrtfinále, ve kterém si v pěti setech opětovně poradil s nejvýše postaveným hráčem žebříčku, kterým byl Andy Murray. V boji o finále však nestačil na Marina Čiliče.

„Čtyři výhry v Acapulcu nad hráči TOP 20 a semifinále ve Wimbledonu pro mě znamenaly nové vrcholy. Současná sezóna mi dosud dělala jenom radost," vyjádřil s k nominaci Querrey.

Ve výběru Světa si zahrají také Milos Raonic, John Isner a Jack Sock, v týmu Evropy jim budou konkurovat Roger Federer, Rafael Nadal a také Dominic Thiem. Turnaj se bude konat 22. - 24. září v pražské O2 aréně, k vidění budou dvouhry i čtyřhry. Celkově diváci zhlédnou devět zápasu singlu a tři duely ve čtyřhře.