Nestárnoucí Federer slaví šestatřicáté narozeniny

- Jan Vojkůvka

Věk je pouze číslo. Přesně to potvrzuje každý den švýcarský tenista Roger Federer. Dvojnásobný grandslamové vítěz z této sezony slaví právě dnes, 8. srpna, své šestatřicáté narozeniny.

Ani se tomu nechce uvěřit! Švýcarskému elegánovi je dnes již 36 let, svými výkony však nadále udivuje celý tenisový svět a jeho hra připomíná spíše dobu před deseti lety, kdy kraloval okruhu ATP.

Své narozeniny Roger Federer slaví v kanadském Torontu, kde se ve středu představí na turnaji Masters ve druhém kole v souboji proti domácímu Peteru Polanskému. Pro Švýcara to bude první zápas od triumfu v londýnském Wimbledonu.

Nestárnoucí superhvězda světového tenisu v této sezoně vybojovala 31 výher a připsala si jen dvě porážky. I díky tomu se Federer posunul až na třetí místo světa a útočí po téměř pěti letech znovu na post světové jedničky.

Maestro, jak je mu přezdíváno, prožívá ve svých spíše už veteránských letech období, kdy předvádí dost možná nejlepší hru své kariéry a potvrdil to i ziskem grandslamových trofejí z Australian Open a Wimbledonu, díky nimž se počet jeho titulů na turnajích velké čtyřky dostal na devatenáct. K tomu vyhrál turnaje Masters v Indian Wells a Miami a rovněž ovládl bez ztráty setu travnatý podnik v Halle.

Šestatřicetiletý Federer přitom vstupoval do této sezony po půlroční přestávce, kterou si naordinoval kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům a s vidinou prodloužení již tak legendární kariéry. Sám netušil, co od sebe očekávat. V průběhu roku také vynechal kompletní antukovou sezonu a svou prací s kalendářem dosáhl takových úspěchů, že během severoamerické šňůry turnajů bude zápolit s Rafaelem Nadalem a Andym Murraym o znovuzískání pozice krále mužského tenisu.

Již brzy tak může navýšit počet 302 týdnů na čele světového žebříčku...

Všechno nejlepší k narozeninám, Rogere!