Střídání stráží. Williamsová se stala nejlépe vydělávající sportovkyní

- Daniel Kubelka

Serena Williamsová po více než jedenácti letech sesadila z čela žebříčku nejlépe vydělávajících sportovkyň svou velkou rivalku Rusku Marii Šarapovovou. Ve svém každoročním přehledu to uvedl prestižní časopis Forbes, podle kterého si světová jednička za posledních dvanáct měsíců vydělala 28,9 milionů dolarů.

Čtyřiatřicetiletá Američanka sice v sobotním finále Roland Garros nestačila na Španělku Muguruzaovou a prohrála třetí grandslamové finále v řadě, čímž stále nedorovnala Němku Stefii Grafovou v počtu získaných titulů na turnajích velké čtyřky, i tak ale nemusí po prohraném utkání o pařížskou trofej příliš truchlit. Nejen vyhranými turnaji se totiž v dnešní době měří úspěšnost sportovců a co se týče výdělků, neměla Williamsová mezi všemi vrcholovými sportovkyněmi konkurenci!

Za uplynulý rok, tedy posledních dvanáct měsíců, si podle prestižního časopisu Forbes vydělala 28.9 milionu dolarů, čímž na čele žebříčku předskočila dlouhodobou vládkyni mezi ženami Marii Šarapovovou. Ruska byla nejlépe vydělávající sportovkyní nepřetržitě po dobu jedenácti let, pád na druhé místo pořadí a razantní propad příjmů ruské krásky ovlivnila především její dopingová aféra, o které jsme Vás již dříve informovali. 

Uvedená částka v podání jedenadvacetinásobné grandslamové šampiónky se skládá z turnajových prize money a také a to nemalou měrou z příjmů od sponzorů. Právě na tomto poli loni Williamsová výrazně zabodovala, když do svého týmu získala silného partnera v podobě banky JP Morgan Chase. Forbes dále ve svém článku uvádí, že Američanka si za celou svou kariéru tenisem vydělala 77,6 milionu dolarů, což je více než dvakrát tolik než kterákoliv jiná sportovkyně!

Za Williamsovou se v Top 10 žebříčku příjmů kromě zmíněné Šarapovové umístila na třetím místě Ronda Rouseyová, profesionální MMA bojovnice a také dalších šest tenistek! Hegemonii žen libujících si ve hře s raketou a tenisákem narušuje již zmíněná Rouseyová a také čtvrtá Danice Patricková, známá americká automobilová závodnice.

Nejlépe vydělávající sportovkyně za uplynulých 12 měsíců dle časopisu Forbes

 (částky uvedené v milionech dolarů)

1. Serena Williamsová (USA/tenis) 28,9
2. Maria Šarapovová (Rus./tenis) 21,9
3. Ronda Rouseyová (USA/bojové sporty) 14,
4. Danica Patricková (USA/automobilový sport) 13,9
5. Agnieszka Radwańská (Pol./tenis) 10,2
6. Caroline Wozniacká (Dán./tenis) 8
7. Garbiňe Muguruzaová (Šp./tenis) 7,6
8. Ana Ivanovićová (Srb./tenis) 7,4
9. Viktoria Azarenková (Běl./tenis) 6,6
10. Eugenie Bouchardová (Kan./tenis) 6,2