Z trůnu zpět na kurty: Plíškovou čeká v Torontu první turnaj v roli jedničky, k pohodě přispívá i osobní šofér

- Filip Lefenda

Po více jak měsíční pauze se do soutěžního zápřahu vrací Karolína Plíšková, tentokrát jako vůbec první česká světová jednička v tenisové historii. Jak před startem turnaje v Torontu přiznala, sama neví, jak se s veškerým tlakem, který teď na ni bude okolím naložen, vypořádá. Věří ale, že jí k úspěchům a obhajobě výsostného postu dopomohou i oblíbené severoamerické betony.

V úvodním kole Rogers Cupu má pětadvacetiletá Češka volno, ve druhém kole ji pak čeká vítězka střetnutí mezi Francouzkou Cornetovou a Pavljučenkovovou z Ruska.

Kde jste zrovna byla, když jste se stala světovou jedničkou? Foto, které jste poté dala na Instagram, bylo skutečně bezprostřední?
V té době jsem byla na dovolené, a tak jsem výsledky Wimbledonu příliš nesledovala. Začaly mi chodit zprávy od kamarádů, stejně tak mému příteli. Stálo v nich, že začíná zápas mezi Simonou (Halepovou) a Johannou (Kontaovou), a že pokud Simona prohraje, stanu se světovou jedničkou. Trochu jsem ho začala sledovat, ale ne moc. Nebyla jsem si jistá, zda se tam chci dostat tímto způsobem. A pak se to stalo. Šla jsem udělat onu fotku, nebyla focená dříve.

Jaké byly vaše bezprostřední emoce? Už jste si naplno uvědomila, čeho jste dosáhla?
Nebyla jsem si jistá, zda chci, aby vše proběhlo během toho, co jsem na dovolené. Stále jsem měla v hlavě nepovedený Wimbledon. Raději bych si posun žebříčkem vybojovala na kurtu, kde bych oslavila dvojí vítězství, ale stalo se to takto. S odstupem času si ale stále myslím, že jde o úžasný úspěch. Možná, že budu časem ještě šťastnější. Nyní cítím vzrušení z toho, že mě čeká první turnaj v roli světové jedničky. Doufám, že si s ní poradím.

Vraťme se ještě krátce k Wimbledonu, konkrétně k utkání proti Magdaleně Rybárikové. Na jednu stranu máte pro zápasy poměrně jasnou a přímočarou strategii: razantní servis a dělový forhend. Ale také jste velmi analytická osoba. Máte pocit, že byste nyní věděla, jak na soupeřku vyzrát, poté co víte, jak je na trávě nebezpečná?
Bylo to velmi těžké utkání druhého kola, možná nejsložitější na celém turnaji. Magda byla nenasazenou a nějaký čas nehrála, ale na několika posledních turnajích válela. Posbírala spoustu vítězství a získala sebejistotu, především na trávě. Necítila jsem se špatně, stále jsem doufala, že bych mohla vyhrát. Nehrála jsem ale svůj nejlepší tenis a její hra je pro trávu perfektně dělaná. Stále jsou tu některé hráčky, které mi vzhledem k mému pojetí hry tolik nesedí, a ona je jednou z nich, zejména na trávě, kde slajzy neskáčou tak vysoko. Je pro mě těžké takové balony zabíjet a hrát agresivně. V tom zápase jsem udělala několik chyb. Ale Magda se nakonec dostala až do semifinále, takže ukázala, že byla v opravdu dobré formě.

Mluvila jste o tom, že byste preferovala vybojování si postu světové jedničky přímo na kurtu. Na druhou stranu jste si ale před turnajem v Torontu pořádně odpočinula. Bude to pro vás výhodou?
Měla jsem pocit, že bude lepší dát si chvíli pauzu, aby si vše sedlo. V Česku jsem navíc měla spoustu mediálních povinností. Ale stále jsem měla čas i na trénink, takže myslím, že šlo o správnou volbu. Uvidíme, jak se mi bude dařit v Torontu. Je to můj první turnaj od Wimbledonu a nechci si klást příliš vysoká očekávání. Nacházím se v nové pozici, vše je pořád čerstvé. Nevím, jak zvládnu veškerý tlak, ale doufám, že to bude v pořádku.

Vaše výsledky šly v průběhu let postupně nahoru. Nejprve jste na turnajích WTA pravidelně hrávala čtvrtfinále a semifinále, poté se vám vedlo čím dál více i na grandslamech. Nyní se zdá, že jste schopna hrát konzistentně, ale i na vysoké úrovni. Co byste na adresu svých zlepšení, která vás dostala až do pozice světové jedničky, řekla?
Od loňského léta jsem se zdokonalila natolik, že jsem byla schopna hrát dobře i na velkých turnajích. Tohle je to nejdůležitější, protože jinak se nemůžete v žebříčku posouvat moc dopředu. Letos jsem získala tři tituly, což je skvělé, navíc je před námi ještě jeden grandslam. Jsem v trochu odlišné situaci, protože obhajuji mnoho bodů, což je oproti loňsku změna. Stále se budu snažit vydat ze sebe to nejlepší. Jsou přede mnou turnaje na betonech, což je můj nejoblíbenější povrch. Věřím, že pokud budu hrát stejně jako dosud, mám dobrou šanci uspět.

Může fakt, že se vracíte na oblíbený tvrdý povrch, mírnit tlak spojený s obhajobou bodů?
Nemyslím si, že by to hrálo až takovou roli. Vím, že budu obhajovat finále na grandslamu a titul z Cincinnati. Nejsou to ideální věci na přemýšlení ihned poté, co se stanete světovou jedničkou. Ale uvidíme, jak se věci vyvinou. Doufám, že půjde vše tak, jak má.

Vnímáte, že by se poté, co jste se stala světovou jedničkou, nějak zásadně změnilo dění okolo vaší osoby? Zachází se s vámi jinak?
Poté, co jsem se stala světovou jedničkou, jsem absolvovala řadu mediálních vystoupení. Snažila jsem se mít vše správně zorganizováno a nekývnout úplně na vše, abych měla stále čas i na trénink a tenis. Snažím se dodržet svůj tenisový plán, což se mi zatím daří. Jinak se ale příliš věcí nezměnilo. Stále trénuji stejně a se stejným týmem. V Torontu mám osobního šoféra. Nevím, zda je to proto, že jsem první na světě, možná ho zde má více hráček. Je to ale příjemné.

Zdroj rozhovoru: WTA Insider