Poprvé v roli jedničky: Plíškovou čeká premiéra, Halepová ji touží sesadit

- Jan Vojkůvka

Následující pondělí to budou už tři týdny od chvíle, kdy se Česká republika mohla radovat z první ženské světové jedničky ve své historii. Tou se stala Karolína Plíšková, která se vrací na kurty příští týden v Torontu, kde se poprvé v kariéře představí na turnaji v roli nejvýše postavené hráčky žebříčku.

Před odletem na severoamerickou šňůru, jež vyvrcholí na US Open, si Plíšková potrénovala v klidu prostějovského tenisového areálu a svou přípravu směřuje k uhájení postu světové jedničky. Sama totiž nejlépe ví, že její trůn se bude v nadcházejících týdnech hodně otřásat.

Pětadvacetiletou tenistku čeká oblíbená série turnajů na amerických betonech, jež jí v minulé sezoně přinesla tolik radosti. Právě před rokem totiž nastartovala svou pouť směrem za pozicí královny ženského tenisu, když triumfovala v Cincinnati. O dvanáct měsíců později drží náskok 981 bodů ve světovém žebříčku na Rumunku Simonu Halepovou.

Právě na ní, stejně jako na Němku Angelique Kerberovou či Španělku Garbine Muguruzaovou, si bude muset dát v příštích pěti týdnech největší pozor.

„Pořád je hodně co zlepšovat. Nebudu brát jako uspokojení, že jsem se stala jedničkou,“ řekla jasně v polovině července Plíšková. „Halepová i Kerberová na mě ztrácí jen pár bodů. Nevím sice, jaký mají turnajový plán, ale klidně se může stát, že mě mohou přeskočit. Budu se snažit, abych jedničkou zůstala co nejdéle.“

Svou pozici nejlepší hráčky světa bude poprvé hájit na turnaji Premier 5 v Torontu, kde bude nejen v pozici nasazené jedničky, ale premiérově také v pozici první hráčky světa. V pozici, kterou doposud nezažila. „Tlak už snad horší být nemůže. Uvidím, jak to bude v Torontu vypadat,“ usmívala se česká tenistka. Po turnaji v Torontu, kde má v prvním kole volný los, ji čeká ještě podnik v Cincinnati a následuje závěrečný grandslam v New Yorku.

Největší soupeřka? Halepová
K uhájení své pozice potřebuje především body a těch z minulé sezony obhajuje opravdu hodně. Za titul v Cincinnati získala loni 900 bodů, za finále US Open hned 1300. I to jsou čísla, která jí nakonec pomohla k posunu na samý vrchol v ženském tenise.

Hůře na tom je vlastně jen Angelique Kerberová, jež obhajuje za loňskou americkou šňůru 2585 bodů za finále v Cincinnati a titul na US Open. Hlavní soupeřkou české jedničky tak bude s největší pravděpodobností Rumunka Simona Halepová, která tento týden skrečovala ve Washingtonu.

Halepová již v žebříčku přišla o 900 bodů za Montreal a proto ztrácí na Plíškovou téměř 1000 bodů. Vše se ale bude v dalších týdnech dorovnávat, za Cincinnati a US Open totiž Rumunka odečte jen 780 bodů, tedy o 1420 bodů méně než Plíšková!

Betony? Velká výhoda
Jednou velkou výhodou pro Karolínu může být fakt, že se přesouvá zpět na tvrdý povrch. Onen povrch, který jí zkraje roku přinesl tolik úspěchů - k titulům v Brisbane a Dauhá přidala semifinále v Miami a Indian Wells a také čtvrtfinále na Australian Open. Bilance 21 výher a pouhých 4 porážek dává naději, že období turnajů na betonových kurtech by mohlo Plíškové sedět a může přinést upevnění pozice světové jedničky.

Obzvlášť při pohledu na statistiky Halepové, jež letos dosáhla jen na 7 výher a 5 porážek. Nicméně mezitím dosáhla Rumunka velkých úspěchů na antuce a také na trávě, které ji katapultovaly na druhé místo světa a na dosah od Plíškové.

Cíle jsou tedy jasné, uhrát na následujících třech turnajích o 500 bodů víc než Halepová. Na podzim totiž Plíšková má z loňska velké rezervy a pokud dokáže ustát americkou šňůru, post první české světové jedničky v historii jí může zůstat i přes zimní přestávku.