Svijany Open: Šafránek zůstal před branami finále, Kolář slaví titul ze čtyřhry

- Tomáš Kopecký

Přestože se favorizovaní Adam Pavlásek s Lukášem Rosolem rozloučili s libereckým turnajem Svijany Open už v úvodních kolech, i v sobotu měl český tenis ve hře své zástupce, kteří drželi laťku hodně vysoko. Výbornými výkony se na severu Čech prezentuje Václav Šafránek, jenž ve svém druhém semifinále v kariéře na Challenger Tour nestačil ve třech setech na Brazilce Guilherma Clezara a na své premiérové finále si bude muset ještě počkat. Sobotní program uzavřelo finále čtyřhry, v níž Zdeněk Kolář s Laurynasem Grigelisem získali svůj druhý společný titul na okruhu Challenger Tour po hladké výhře nad nasazenými trojkami Bednarekem a Pelem.

Šafránkova pouť turnajem zastavena, do finále se probojoval Clezar 

Václav Šafránek se dostal v Liberci po druhé v kariéře do semifinále challengeru, zde však jeho cesta končí. Český tenista nestačil v sobotním duelu na centrálním dvorci na Brazilce Guilherme Clezara, se kterým prohrál 6:1, 2:6 a 3:6. 206. hráč světového žebříčku přitom zahájil duel excelentně a od úvodu si na své konto připisoval velké množství vítězných úderů. Clezar se dopouštěl mnoha nevynucených chyb. Šafránek vzal svému soupeři servis za stavu 2:1, a od té doby si sebevědomě šel za ziskem první sady. Přestože v osmém gemu odvracel dva brejkboly, dokázal set doservírovat a vedl 1:0.

Pak se však situace na kurtu výrazně změnila a Brazilci se začalo lépe dařit. Klíčový moment přišel za stavu 2:0 pro Šafránka, kdy soupeř poprvé prolomil servis Čecha, a následně uhrál sedm gemů v řadě za sebou. Druhá sada měla rychlý průběh a Clezar vyhrál 6:2.

Ve třetím setu oba hráči museli bojovat s nervozitou, pro oba by finále bylo velkým úspěchem. Šafránek opět začal dobře a za stavu 1:1 vzal soupeři servis, následně však brejk nedokázal potvrdit, a od té doby tahal za kratší konec. Šafránek prohrál 2:6 a s turnajem se loučí.

Kolář slaví deblový titul!
Český tenista Zdeněk Kolář společně se svým litevským parťákem Laurynasem Grigelisem ovládli liberecký challenger, když si ve finále poradili s polsko-nizozemským párem Bednarek, Pel po setech 6:3, 6:4!

Finálový duel trval pouhých 69 minut a česko-litevská dvojice zápasu kralovala bez výraznějších zaváhání. K vítězství jim stačily pouhé dva brejky - v prvním setu prorazili podání soupeřů ve čtvrté hře a v druhém setu se radovali z brejku hned na úvod. Sami čelili pouze dvěma brejkbolům a oba dokázali odvrátit.

Kolář s Grigelisem spolu vybojovali v pořadí druhý letošní titul na Challenger Tour. Poprvé spolu triumfovali v Samarkandu v polovině května. Kolář se navíc v deblovém žebříčku posune až na 143. místo.

Semifinále dvouhry
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (204.) - Guilherme Clezar (BRA, 264.) 6:1, 2:6, 3:6
Lara Ricardo Ojeda (ESP, 260.) - Pedro Sousa (POR, 143.) 2:6, 2:6

Finále čtyřhry
Grigelis (LTU), KOLÁŘ [4]
- Bednarek (POL), Pel (NED)[3] 6:3, 6:4