Do sprchy jsem ani v podstatě nemusela, smála se Kvitová po hladkém vstupu ve Stanfordu

- Radek Štohl

Petra Kvitová ve čtvrtek zvládla úvodní zápas na turnaji ve Stanfordu, když si za hodinu hry poradila s Katerynou Bondarenkovou dvakrát 6:2. Sedmadvacetiletá tenistka za celé utkání nepustila svoji protihráčku ani k jednomu brejku, po prvním servisu prohrála jen tři míčky. „Se svým podáním můžu být spokojená, dnes mi vycházelo,“ uvedla Kvitová na pozápasové tiskové konferenci.

Svůj poslední zápas odehrála Češka před probíhajícím turnajem na podniku ve Wimbledonu, kde trochu překvapivě vypadla ve druhém kole s Brengleovou. Objevit se měla znovu až v Torontu, na poslední chvíli se ale zrodila její premiérová účast v Kalifornii.

„Potřebovala jsem nabrat zápasovou praxi a z tohoto důvodu jsem zde požádala o udělení divoké karty. Jsem velmi vděčná, že jsem ji pro tento turnaj obdržela," vysvětlila změnu svého programu.

Jak jste se cítila v prvním utkání po Wimbledonu?
Cítila jsem se vskutku dobře. Ukázala jsem to také na kurtu, zvláště ve druhém setu. Myslím, že to byl z mé strany celkově kvalitní výkon. Přechod z trávy na tvrdý povrch je pokaždé těžký, po Wimbledonu jsem však absolvovala kvalitní přípravu.

Jak těžká byla Vaše rekonvalescence? Myslíte na to v zápasech ještě nějak?
Když to porovnám s tím, jaké to bylo před měsícem, tak se jedná o velký rozdíl. Snažím se na to dívat jen z té pozitivní stránky. Celá ta rekonvalescence byla velmi dlouhá a náročná a nevěděla jsem, co mám očekávat. Každý jednotlivý den byl kritický a pokaždé, když jsem s tou rukou cvičila, tak se jednalo o obrovský risk. Mám radost z toho, že můžu hýbat se všemi prsty na ruce a to je důležité nejen pro tenis, ale také pro samotný život.

V příštím kole Vás čeká Američanka Catherine Bellisová, se kterou jste se dosud nesetkala. Na utkání se možná přijdou podívat rodiče a další příbuzní. Jak těžké bude vstupovat do takového zápasu, ve kterém byste za normálních okolností měla velkou podporu?
Podle mého názoru je to v pořádku. Sama to občas zažívám, když hraji některé turnaje v České republice, nebo přímo ve Fed Cupu na domácí půdě. Přesně takto by to také mělo být. Vím, že fanoušci jí budou v tom utkání podporovat, ale s tím nic nenadělám. Můžu pouze ze sebe vydat to nejlepší a doufat, že se lidem bude náš tenis líbit. Pro každou hráčku je vždy příjemné, když má za sebou svoji rodinu. Jsem tu od toho, abych tu odehrála co nejvíce zápasů. 

Ve čtvrtek bylo trochu chladněji než jiné dny a míče létaly celkem vysoko. Jak jste se s tím vypořádala?
Myslím, že mi to i pomohlo, protože mám astma. Bylo oblačno, nesvítilo slunko, takže dnešek byl pro mě z tohoto hlediska ideální. Cítila jsem se ve velké pohodě. Další dny by naopak mělo být už zase slunečno. Míče tu skutečně létají vysoko a kurty jsou velice rychlé. To mé hře naprosto sedí, takže si na to nemůžu rozhodně stěžovat (se smíchem).

Víte, co by mohlo na soupeřku v příštím kole platit?
Upřímně její hru moc neznám, takže doufám, že mi trenér o ní cokkoliv poví (s úměvem). Něco málo jsem viděla z jejího předchozího zápasu, když jsem čekala na své osmifinále. Na ten duel jsem se však příliš nesoustředila, protože i kdybych vyhrála, tak bych nevěděla, s kým budu hrát. Bellisová je talentová tenistka, která má pro tento sport správný zápal, což je velmi důležité.

Váš zápas trval pouhou hodinu. To znamená, že v podstatě nemusíte do sprchy, že?
Ne (se smíchem). Jako vždy si projdu tradiční pozápasovou rutinou. Nakonec jsem vlastně velmi ráda, že jsem se na kurtu zdržela pouze hodinu. Je to jednoznačně lepší, než kdybych na dvorci strávila tři hodiny, alespoň jsem tímto způsobem mohla ušetřit energii. Počítá se však jenom vítězství, takže úplně nezáleží na tom nezáleží, jak dlouho ten zápas bude trvat.