Sparta Prague Open 2016: Rosol a Pavlásek postupují do čtvrtfinále. Kolář s Vocelem vyřadili první nasazený pár

- David Soumar, Daniel Kubelka

Challenger ve Stromovce pokračoval i ve středu další várkou zápasů. České fanoušky jistě potěšil postup posledních dvou zástupců v pavouku dvouhry, kde si účast ve čtvrtfinále zajistili Lukáš Rosol a Adam Pavlásek. Velký výsledek si na své konto ve čtvrtfinále čtyřhry připsali Zdeněk Kolář s Matějem Vocelem, kteří vyřadili první nasazený pár turnaje, Julio Peraltu a Hanse Podlipnika-Castilla z Chile.

Lukáš Rosol potvrdil roli favorita i ve svém druhém utkání pražského challengeru. V souboji se Slovákem Norbertem Gombosem strávil na kurtu něco málo přes hodinu a po výsledku 6:3 a 6:4 si zahraje ve čtvrtfinále českého podniku. Devětapadesátiletý hráč světového pořadí byl se svým středečním vystoupením o mnoho spokojenější, než tomu bylo po zápase prvního kola. „Se svým výkonem jsem spokojen, z mé strany to dnes bylo o poznání lepší než ve včerejším, ošidném prvním zápase. Jsem rád, že jsem to zvládl ve dvou setech. Je to pro mě výhoda, zbydou mi síly do dalších utkání,“ zhodnotil Rosol svůj výkon a takéocenil fakt, že na kurtu nestrávil příliš mnoho času. Ve čtvrtfinále pražského challengeru se třicetiletý Čech potká s Adamem Pavláskem. „Věřím, že na Adama připravíme dobrou taktiku. Ze začátku zkusím hrát svoji hru a potom zareagujeme podle průběhu zápasu.“

Adam Pavlásek v prvním kole bojoval s talentovaným Kolářem a postup urval až ve třetím setu. Stejně jako jeho soupeř. Hans Podlipnik-Castilo měl problémy v souboji s Patrikem Riklem, který s favoritem držel krok až do třetího setu. Český tenista svého soupeře zpoza hranice druhé světové stovky neštěřil a po výhře 6:0 a 6:3 postupuje dále. Ačkoliv v Praze dnes panovalo opět velmi horké počasí, rodák z Bílovce si na něj nestěžoval. „Dnes se mi hrálo dobře. Já mám raději teplé počasí než zimu, protože míče dobře létají. Podmínky dnes pro mě tedy byly ideální.“ Pavlásek po hladké výhře, při které strávil na kurtu přibližně hodinu, po zápase ještě neměl dost a se svým koučem ještě ladil drobné nedostatky ve své hře. „Po zápase je vždy co vylepšovat. Snažili jsme se vše vyladit tak, abych byl zítra připravený,“ rozvedl Pavlásek důvod, proč se po skončení utkání na kurtu ještě zdržel.

Roman Jebavý s Janem Šátralem postoupili přes Lukáše Dlouhéhos Andrejem Martinem do semifinále čtyřhry pražského challengeru. Ve čtvrtfinálovém zápase musel o vítězi duelu za stavu 1:1 rozhodnout až tiebreak, který ovládl ryze český pár v poměru 10:6. Vítězný pár litoval především úvodní sady, kterou dle slov obou hráčů měli vyhrát. „Hloupě jsme ztratili první set, který jsme určitě měli vyhrát. Naštěstí jsme utkání ještě zvládli otočit a vyhrát,“ započal hodnocení utkání Roman Jebavý, kterému parno které na kurtech panovalo nikterak nevadí. Je sice teplo, ale nám to ve čtyřhře nevadí, u té se člověk tolik nehýbe. Včera se nám sice hrálo líp, ale dnes to také nebylo špatné. Každopádně je to cennější výhra než ta včerejší, protože to nebylo vůbec jednoduché.“

Jeho deblový parťák Jan Šátral měl na průběh utkání podobný názor.Jak už Roman řekl, měli jsme vyhrát první set, ale naštěstí nás to úplně nesložilo. Začali jsme dobře druhou sadu a pak už jsme se vezli na takové vlně jako včera,“ uzavřel hodnocení vítězného čtvrtfinále pětadvacetiletý Šátral.

Také Zdeněk Kolář s Matějem Vocelem si zahrají semifinále čtyřhry na probíhajícím pražském challengeru. V zápase o postup mezi čtyři nejlepší páry turnaje přehráli první nasazený pár, Chilany Peraltu a Podlipnika-Castilla v supertriebreaku. Po výsledku 6:3, 1:6 a 10:6 vyzvou v dalším utkání na pražské Spartě německo-rakouskou dvojici Langer, Melzer.

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H)

2. kolo dvouhry

Jozef Kovalík (4, SVK) – Nils Langer (GER) 6:2, 6:4

Gerald Melzer (5, AUT) – Dennis Novak (AUT) 4:6, 2:6

Hans Podlipnik-Castillo (CHI) – ADAM PAVLÁSEK (6) 0:6, 3:6

Cedrik-Marcel Stebe (GER) – Uladzimir Ignatik (BLR)  5:7, 6:3, 6:0

LUKÁŠ ROSOL (1)  – Norbert Gombos (SVK)  6:3, 6:4

Edoardo Eremin (Q, ITA) – Rogeiro Dutra Silva (BRA)  4:6, 1:2 skreč Eremin

Márton Fucsovics (HUN) – Stephane Robert (3, FRA)  2:6, 4:6

Jurgen Zopp (8, EST) – Gleb Sacharov (FRA)  7:5, 4:6, 6:1

2. kolo čtyřhry

LUKÁŠ DLOUHÝ, Andrej Martin (SVK) – ROMAN JEBAVÝ, JAN ŠÁTRAL  7:6 (5), 2:6, 6:10

Tomasz Bednarek (POL), Nikola Mektič (CRO) – Ariel Behar (URU), Fabricio Neis (BRA) 3:6, 7:5, 10:3

Andrej Golubjov (KAZ), Julian Knowle (AUT) – Nils Langer (GER), Gerald Mezler (AUT)  5:7, 6:3, 5:10

Julio Peralta, Hans Podlipnik-Castillo (oba CHI) – ZDENĚK KOLÁŘ, MATĚJ VOCEL  3:6, 6:1, 6:10

Sparta Prague Open 2016 den po dni

7. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Rosol na úvod nezaváhal, Rikl byl blízko senzaci

6. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář prošel kvalifikací, Šátral se Staňkem a Vocelem vypadli v prvním kole

5. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář postupuje, Dlouhý nestačil na Eremina

4. 6. 2016 Challenger Sparta Prague Open má za sebou první kolo kvalifikace, Kolář s Dlouhým jdou dál