Murray se kvůli zranění odhlásil z Montrealu. V Kanadě se může zrodit nová světová jednička

- Radek Štohl

Andy Murray nebude na podniku v Montrealu obhajovat dva roky starý triumf. Britský hráč se rozhodl z tohoto turnaje odhlásit na poslední chvíli kvůli zranění kyčle a tím tak nabídl šanci Rafaelu Nadalovi se dostat na nejvyšší post žebříčku. Na této pozici se může Španěl objevit znovu čtrnáctého srpna, stačit mu k tomu bude postup do semifinále Rogers Cupu. V kanadském městě si nezahraje ani Marin Čilič, který rovněž svoji neúčast na šesté letošní "1000" oznámil pouhý den před pátečním losem.

Již dříve bylo jasné, že na nadcházejícím Masters se o titul nebudou ucházet Novak Djokovič a Stan Wawrinka. K dvěma předchozím omluvenkám se nově přidali Andy Murray, který vynechá turnaj kvůli přetrvávajícím bolestem kyčle a Marin Čilič, finalistu letošního Wimbledonu trápí zranění přítahovače.

„Jsem smutný z toho, že se podniku v Montrealu nezúčastním, protože mám na působení v Kanadě skvělé vzpomínky," nechal se slyšet vítěz Rogers Cupu z let 2009, 2010 a 2015 pro couperogers.com. „Dělám vše pro to, abych se vrátil na kurty tak rychle, jak jen to bude možné," dodal Brit.

Z absence těchto dvou elitních hráčů je pochopitelně zklamaný také Eugène Lapierre, ředitel blížící se akce. „Velice bychom si přáli, aby Andy mohl zde obhajovat dva roky starý titul. Nyní nám však nezbývá, než mu popřát velmi rychlé uzdravení, stejně tak Marinu Čiličovi, aby navázal na nedávné tažení z Wimbledonu," uvedl Lapierre.

Neúčast Murrayho znamená, že jedničkou v Montrealu bude Rafael Nadal, druhým nejvýše nasazeným hráčem se stane Roger Federer. To však není zdaleka vše. Pokud totiž Nadal vybojuje na zdejším místě minimálně čtvrté semifinále, poprvé od sedmého července 2014 bude opětovně světovou jedničkou. Aktuální vládce žebříčku drží toto privilegidum od sedmého listopadu loňského roku. Nejen z tohoto důvodu se tak tenisoví nadšenci můžou na šestý letošní Masters pořádně těšit.