50 dní do Laver Cupu! Praha se těší na bitvy šampionů

- Jan Vojkůvka

Necelé dva měsíce zbývají do začátku největší tenisové události na českém území v dějinách. Pražská O2 aréna se stane svědkem prvního ročníku Laver Cupu, soutěže šampionů mezi šesti evropskými a šesti světovými hvězdami. Interaktivní hodiny odtikávají posledních 50 dní do zahájení bojů nejlepších z nejlepších.

Stalo se tomu před takřka rokem, kdy byl v New Yorku představen unikátní koncept nové mužské soutěže tenisového týmu Evropy proti výběru Světa. Událost získala název po legendárním australském hráči Rodu Laverovi a byla pojmenována Laver Cup. A byla přidělena Praze.

Do hlavního města České republiky přijedou v září Roger Federer, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Milos Raonic, John Isner či Jack Sock. Potvrzení účastníci slibují vysokou kvalitu i pořádnou show. V každém týmu však stále zbývají ještě tři volná místa, kam budou donominováni další hvězdní tenisté, o nichž bude rozhodovat i světový žebříček.

Diváci v O2 aréně uvidí během tří dnů od 22. do 24. září dvanáct zápasů, během nichž se dočkají devíti singlů a tří deblů. Nominováni přitom budou všichni zúčastnění alespoň k jednomu utkání. Nemůže se tak stát, že by některý z členů jednoho z týmů víkend pouze proseděl na lavičce.

„V září to bude v Praze paráda,“ radoval se v lednu Rod Laver v rozhovoru pro Tenisový svět. Ani on nebude v dějišti turnaje scházet. „Je mi ctí, že se tenhle tenisový turnaj váže k mému jménu. Laver Cup má připomínat všechny Sedgmany, Rosewally a další slavné tenisty,“ vypověděla australská legenda.

Evropu povedou Federer s Nadalem
Už od prvních dní ohlášení novinky v tenisovém kalendáři bylo jisté, že za tým Evropy bok po boku nastoupí dva velcí rivalové, ale zároveň přátelé na okruhu ATP - Roger Federer a Rafael Nadal.

Pro Španěla to bude druhá událost odehrána na českém území v kariéře. Poprvé se představil fanouškům v Brně v roce 2004 během Davis Cupu, kdy jeho pouť tenisovým životem mezi profesionály teprve začínala. „Atmosféra mezi českými fanoušky tehdy byla elektrizující. Pokud se nám podaří takové publikum vytvořit i během Laver Cupu, bude to velký úspěch,“ doufal Nadal. Rovněž se těší na to, že bude moci tenisové legendě a vzoru pro mnohé začínající hráče, vyseknout při premiérovém ročníku turnaje poklonu. „Od Roda Lavera jsem přebral trofej pro vítěze Australian Open, bude mi ctí hrát na jeho počest v Praze.“

Natěšený do Prahy je také Roger Federer, jenž v této sezoně dominuje mužskému tenisu se ziskem dvou grandslamových trofejí a bude největší hvězdou celého Laver Cupu. „Už se nemůžu dočkat, obzvláště když si představím, že bychom mohli hrát čtyřhru s Rafou nebo sedět na jedné lavičce s mým hrdinou Björnem Borgem,“ usmíval se v rozhovoru pro vybraná česká média.

„Praha si zaslouží takhle velkou tenisovou akci a je to pro Česko symbolické – podívejte se jenom na Martinu Navrátilovou nebo Ivana Lendla a spoustu skvělých hráčů, kteří přišli z vaší země. Pro české fanoušky teď bude hrozně vzrušující vidět hrát ty nejlepší tenisty u nich doma,“ upozornil Federer.

Federer propagoval na Vltavě
Švýcar kvůli propagaci Laver Cupu dokonce přicestoval do Prahy, zahrál si s Tomášem Berdychem tenis během plavby po Vltavě a setkal se s fanoušky na Staroměstském náměstí.

„Když jsem tu byl posledně, neměl jsem moc času. Navíc jsme prohráli. Nyní to chci napravit a město si užít. Tehdy jsem také diváky neměl na své straně, teď to snad bude jinak. Hala je tu krásná a bude to určitě velmi vzrušující,“ vzpomínal Federer na první návštěvu Prahy, když v roce 2007 bojoval se švýcarským daviscupovým týmem o udržení v elitní skupině.

S příslibem hrajících králů mužského tenisu a vyhlídkou dalších superhvězd ATP, šly do prodeje první vstupenky. V první prodejní sérii byly vydány permanentní vstupenky na všechny hrací bloky, tedy na páteční i sobotní denní a večerní zápasy a nedělní finále. Po lístcích se jen zaprášilo, po čtyřech a půl hodinách bylo vyprodáno!

Týmy mají zatím po třech členech
V květnu byl oznámen první hráč, který povede jako jednička tým Světa. Stal se jím Kanaďan Milos Raonic. „Nemůžu se dočkat, že se stanu součástí Laver Cupu – je to mimořádná příležitost a opravdu se těším, že budu u této unikátní týmové soutěže,“ radoval se Raonic. Mezi jeho spoluhráče se později zařadili John Isner a Jack Sock.

„Nejpamátnější momenty své kariéry mám spojené právě s týmovými soutěžemi,“ přiznal Sock. „Proto je mi velkou ctí být součástí Laver Cupu.“

Evropský tým má v současnosti rovněž tři členy. K Federerovi a Nadalovi se připojil Rakušan Dominic Thiem. „Jsem poctěn a hrdý na to, že se připojím k Rafovi a Rogerovi, dvěma nejlepším hráčům historie, a zahraju si za Tým Evropy na Laver Cupu,“ uvedl Thiem.

Formát Laver Cupu
Laver Cup se bude hrát tři dny. Pátek a sobota bude rozdělena na denní a večerní zápasy, v neděli se budou hrát finálové duely. Každý den se odehrají celkem čtyři střetnutí - tři dvouhry a jedna čtyřhra.

Všechny zápasy se budou hrát na dva vítězné sety, přičemž rozhodující třetí set se bude hrát supertiebreakem.

Pokud bude po všech 12 utkáních stav nerozhodný, o vítězi rozhodne čtyřhra

Každý z hráčů odehraje během Laver Cupu minumálně jednu dvouhru, maximálně však dva zápasy. Zároveň alespoň čtyři z šesti tenistů každého týmu musí odehrát čtyřhru.

Za každý páteční vítězný zápas obdrží tým jeden bod, za sobotní dva body a za nedělní tři body. Vítězí první tým, který dosáhne 13 bodů z 24 možných.

CO JE LAVER CUP?

Laver Cup je třídenní turnaj, ve kterém proti sobě stojí šest nejlepších hráčů z Evropy proti šesti hráčům Výběru Světa.

První tři roky bude kapitánem týmu Evropy Björn Borg, Výběr Světa povede John McEnroe.

Turnaj je pojmenován po tenisové legendě a jednom z nejlepších hráčů všech dob, Rodu Laverovi, který jako jediný vyhrál dvakrát kalendářní Grand Slam.

Jedinečná forma turnaje umožní, aby se ve dvou týmech představily tenisové hvězdy, které si proti sobě zahrají jak dvouhry, tak čtyřhry.  

Laver Cup se uskuteční v O2 Areně v Praze ve dnech 22. – 24. září 2017.

Více informací na www.LaverCup.com.