Berdych smetl Santillana a je ve čtvrtfinále! V Los Cabos poté vystřeloval trička mezi diváky

- Jan Havlovic

Jako by Tomáš Berdych nechtěl na kurtu strávit přebytečný čas a chtěl si co nejdříve užívat krásných scenérií, které mexické Los Cabos nabízí. Zhruba takhle by se dal charakterizovat úvodní zápas české tenisové jedničky v Mexiku proti Australanu Santillanovi. Berdychův postup do čtvrtfinále se upekl za pouhých 56 minut - 6:3, 6:1.

Dlouhé písečné pláže, vymetená obloha a křišťálově čisté moře. Přesně tak trávil volné chvíle před vstupem do turnaje Tomáš Berdych. Pořadatelé totiž dopřáli české jedničce a Američanu Qeurreymu nevšední zážitek v podobě hraní na plovoucím pontonu. (více ZDE) Zdá se, že pohoda, kterou Berdych zažíval na Cortezově moři, se přenesla i na tenisové dvorce...

Nutno uznat, že na úvod nečekal na Berdycha nikterak obávaný tenista. Přesto rozjetý Australan Santillan, povzbuzený třemi výhrami v řadě, mohl představovat pro Berdycha nebezpečí. Realita byla však úplně jiná. Česká tenisová jednička sebrala svému dvacetiletému soupeři hned v úvodním gemu podání a poté si náskok zkušeně udržovala. Berdych znovu zaútočil za stavu 5:3, kdy čistou hrou prolomil podání Santillana podruhé a ujal se vedení v zápase.

Druhý set už byl kompletně v režii světové čtrnáctky. Santillan nedokázal odvracet brejkbolové hrozby svého soupeře, na což v konečném zúčtování také doplatil. Berdych proměnil hned pět brejkbolů ze šesti nabídnutých a za 56 minut bylo hotovo.

„Byl to rychlý zápas, ale jsem především spokojený se hrou, kterou jsem dnes předvedl,“ lebedil si Berdych v rozhovoru pro oficiální stránky ATP. Mexičtí fanoušci jsou vděční, že do jejich země přijela taková tenisová hvězda, a tak dopřávají české jedničce hlasitou podporu. „Přivítání bylo skutečně krásné a těším se na další zápasy,“ dodal semifinalista letošního Wimbledonu závěrem.

Po samotném utkání se česká tenisová jednička zdržela na kurtu, neboť si krátce zapinkala s malými dětmi v rámci podpory místní nemonice v Los Cabos. Na závěr se Berdych chopil i vystřelovací pistole, prostřednictvím které poslal mezi nadšené fanoušky několik triček.

Berdycha čeká v noci ze čtvrtka na pátek čtvrtfinálový duel, ve kterém vyzve oblíbeného Adriana Mannarina. Francouzského tenistu totiž světová čtrnáctka dokázala porazit již celkem čtyřikrát, naposledy v letošním roce na turnaji v Miami.