Dlouhý prohrál z mečbolu, dál jdou v Ostravě Michnev a Pospíšil

- Jozef Valenčík

První hrací den ostravského challengeru mělo do hry nastoupit celkem pět českých tenistů. Hned ráno se z postupu mohl radovat Jaroslav Pospíšil, jeho soupeř Mate Delic totiž pro zranění nohy vzdal. Petr Michnev si postup do druhého kola kvalifikace již zajistil na kurtu. Blízko postupu byl také Lukáš Dlouhý, nicméně ve dvouhře končí.

Jako první se na centrální dvorec ostravského turnaje postavil Tomáš Papík. Momentálně 711. hráč světového žebříčku vyzval k souboji Slováka Martina Blaška. Utkání trvalo přes devadesát minut a rozhodnout jej musel až třetí set, v tom byl úspěšnější slovenský zástupce, který tak postoupil do druhého kola kvalifikace.

Na vedlejším dvorci číslo 3 se do akce dostal Petr Michnev, ten v zápase s Polákem Piotrem Matuszewskim předváděl pestrou a agresivní hru, která mu přinesla vítězství ve dvou setech. „Utkání to bylo z mé strany dobré, hrál jsem od začátku to, co jsem chtěl a soupeře tlačil. Soupeř je ještě dost mladý a bylo to znát v kritických momentech, kdy nezahrál úplně nejlépe. Nicméně má rozhodně potenciál do budoucna,“ dodal po zápase český tenista.

Los pro Michneva nebyl příliš shovívavý, zítra na něj čeká totiž nejvýše nasazený hráč kvalifikace Andrej Martin. „S Andrejem jsem odehrál zápasy v mládí, v kategoriích do čtrnácti a šestnácti let. Od té doby udělal obrovský pokrok, vždyť je hráčem okolo 150. místa na žebříčku. Do zápasu půjdu s tím, že nemám co ztratit a budu se držet své agresivní hry. Celkově zatím se sezónou nejsem úplně spokojen. Dva turnaje se povedly, ale jinak to nebylo nic moc. Určitě jsem od sebe očekával víc.“

Zatímco na vedlejším kurtu slavil Michnev své vítězství, tak na centrálním dvorci se již ukazoval ve výborném světle deblista Lukáš Dlouhý. Ten si dvouhru na okruhu ATP zahrál naposledy v srpnu 2014 v Praze, ale nebylo to v úvodu příliš znát. Jeho náběhy na síť a pestrá hra dělala Brazilci Dischingerovi problémy. Dlouhý se dostal rychle do vedení 6:2 a ve druhém setu měl brejk k dobru a za stavu 5:3 dokonce dva mečboly při vlastním podání. Jenže ani jeden z nich nedokázal využít, vše doplnil dvojchybou a rázem se dostal pod tlak, který neustál. Druhý set ztratil v koncovce 5:7 a v tom třetím již tahal za kratší konec, předvedl několik dvojchyb a zápas ztratil 2:6.

„Měl jsem ve druhém setu dva mečboly a popravdě jsem to ani nevnímal. Bohužel, stalo se a je to tím, že jsem málo vyhraný. V Ostravě budu hrát ještě čtyřhru s Čilanem Podlipnikem Castillo, který je v deblu 70. hráčem světa a máme tady co nejvyšší plány. Uvidíme, jak to půjde.“

Lukáš Dlouhý tak nedoplnil Petra Michneva a Jaroslava Pospíšila ve druhém kole kvalifikace. Pospíšil se do další fáze dostal bez nutnosti odehrát jediný fiftýn, Mate Delic si při včerejším tréninku poranil nohu a dle neoficiálních informací to dokonce vypadá na zlomeninu. Posledním českým zástupcem v sobotním programu byl Dominik Kellovský, který zvládl první set svého utkání s Bulharem Halliakem ve zkrácené hře a v druhém setu si připsal důležitý brejk za stavu 5:5 a nakonec utkání zvládl ve dvou setech.

OSTRAVA (1. kolo kvalifikace)

TOMÁŠ PAPÍK - Martin Blaško (SVK) 3:6 6:4 5:7

JAROSLAV POSPÍŠIL - Mate Delic (CRO) bez boje

PETR MICHNEV - Piotr Matuszewski (POL) 6:2 6:2

LUKÁŠ DLOUHÝ - Eduardo Dischinger (BRA) 6:2 5:7 2:6

DOMINIK KELLOVSKÝ - Mikalai Haliak (BLR) 7:6, 7:5

Sadio Doumbia (FRA) - Vitaliy Sachko (UKR) 6:4, 6:2

Stefano Napolitano (ITA) - Adam Majchrowicz (POL) 6:2, 6:2


Galerie