Denní menu, 3.8.2017: Kvitová slaví vítězný návrat ve Stanfordu, Berdych postupuje v Los Cabos do čtvrtfinále

- Jan Havlovic

Během čtvrtečního dne si tenisoví fanoušci přišli na své! Do akce totiž šli dva nejlepší čeští tenisté posledních let - Petra Kvitová a Tomáš Berdych. Prvně jmenovanou čekal vstup do turnaje ve Stanfordu, kde v osmifinále hladce porazila Ukrajinku Bondarenkovou. Aktuálně nejlepší český tenista má svůj duel rovněž za sebou, když v mexickém Los Cobos porazil Australana Santillana ve dvou setech a postoupil také do čtvrtfinále. Pokračoval také challenger v Liberci, kde mezi nejlepších osm postoupil Václav Šafránek.

NA ROZJEZD

4:25

BERDYCH ZVLÁDL VSTUP DO TURNAJE V LOS CABOS: Úspěšný vstup do další části sezóny má za sebou Tomáš Berdych! Aktuálně nejlepší český tenista postupuje v dalekém Mexiku na turnaji v Los Cabos mezi osm nejlepších hráčů turnaje. Berdych se představil v soutěžním utkání poprvé od semifinálového duelu proti Rogeru Federerovi ve Wimbledonu, avšak delší pauza nebyla na výkonu Berdycha znát a na kurtu se držel necelou hodinu. Světová čtrnáctka porazila v osmifinálovém duelu Australana Santillana po setech 6:3, 6:1. Berdych si v tomto utkání vypracoval šest brejkbolů, z čehož jich hned pět proměnil. I díky této úspěšné statistice si zajistil postup do čtvrtfinále, ve kterém narazí na Francouze Mannarina, nasazenou sedmičku. - Tomáš Berdych (14.) x Akira Santillan (AUS, 168.) 6:3, 6:1

 

HLAVNÍ CHOD

22:00

KVITOVÁ PROLÉTLA DO ČTVRTFINÁLE: Do turnajového kolotoče se ve čtvrtek vrátila také Petra Kvitová, která dosud v letošním roce odehrála pouze devět zápasů. Jubulejní desátý duel v sezóně čekal světovou čtrnáctku na turnaji ve Stanfordu, kde plní roli druhé nasazené. Kvitová měla v úvodním kole volný los, a tak nastoupila rovnou v osmifinále, ve kterém narazila na Ukrajinku Bondarenkovou.

V pátém vzájemném utkání byla jasně lepší Kvitová, jež do utkání vstoupila ziskem servisu své soupeřky. Česká tenistka v utkání nečelila ani jednomu brejkbolu a za pouhou hodinu hry smetla Bondarenkovou 6:2, 6:2.

Na okruh se tak vrátila ve skvělé formě, kterou rozhodně bude pro nadcházející náročný program na severoamerických betonech, kde má v plánu odehrát hned pět turnajů, potřebovat.- Katerina Bondarenková (UKR, 111.) x Petra Kvitová (14.) 2:6, 2:6

 

A KDO NEMÁ DOST...

12:10

ŠAFRÁNEK V LIBERCI POSTOUPIL DO ČTVRTFINÁLE: Do svého druhého letošního čtvrtfinále na Challenger Tour postoupil v Liberci český tenista Václav Šafránek (204.), jenž se v souboji s Argentincem Agustinem Velottim (256.) popasoval nejen s hrou soupeře, jehož porazil 4:6, 6:4, 7:5, ale i nepříjemnými a dlouhými dešťovými pauzami, které hned dvakrát přerušily dění na tenisovém dvorci.

Šafránek se po prohraném prvním setu dokázal herně zvednout, dařilo se mu mnohem více na returnu a nastartoval svůj výkon k obratu střetnutí. Poté, co získal druhý set, vedl v tom rozhodujícím 3:0 a následně už dokonce 5:2. Duel si ale zkomplikoval, ztratil v devátém gemu podání a Velotti srovnal na 5:5. Šafránek se však postupu do čtvrtfinále už nevzdal, po uhájení vlastního servisu se ve dvanáctém gemu dokázal dostat přes čtyři shody k mečbolu, který proměnil. - Václav Šafránek (204.) x Agustin Velotti (ARG, 256.) 4:6, 6:4, 7:5

Češi v akci

Kilnarová potvrdila dobrou formu
Monika Kilnarová potvrdila na turnaji ve finské Savitaipale skvělou formu a připsala si již sedmou výhru v řadě. Sedmnáctiletá talentovaná tenistka v minulém týdnu opanovala turnaj v Tampere a nyní útočí na další titul! Nasazená pětka rozehrála svůj duel prvního kola proti Estonce Nuudiové už ve středu, avšak kvůli dešti musel být za stavu 3:3 přerušen. Druhý den Kilnarová na kurtu dominovala, když nepovolila své soupeřce jediný gem a zvítězila 6:3 a 6:0.

Hned ve čtvrtek odpoledne čekal českou tenistku také duel druhého kola proti Ukrajince Nazarovové. Po hladce prohraném prvním setu se Kilnarová rozehrála a začala diktovat tempo hry. Po výhře 1:6, 6:3, 6:3 si zahraje ve Finsku další čtvrtfinále.

Krejsová dohrávku ve Wokingu nezvládla
Petra Krejsová končí na turnaji v britském Wokingu ve druhém kole. Česká tenistka, která v letošní sezóně zazářila na turnaji v Hertogenboschi, kde vyřadila bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovicovou, nezvládla ve Spojeném království dohrávku duelu proti Lotyšce Marcinkevičové. Ve středu přerušil utkání déšť za stavu 6:5 pro lotyšskou tenistku. Ve čtvrteční dohrávce si vedla lépe právě Marcinkevicová, která si zajistila postup do čtvrtfinále po výsledku 7:5 a 6:1. Krejsovou čeká ve Wokingu ještě čtyřhra, ve které společně s Rumunkou Andreiovou postoupila do semifinále.

ATP/WTA

Bank of the West Classic, Stanford (ženy, USA, 776 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Katerina Bondarenková (UKR, 111.) - PETRA KVITOVÁ (14.) [2] 2:6, 2:6

Abierto Mexicano de Tenis Mifel, Los Cabos (muži, MEX, 637 395 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
TOMÁŠ BERYCH (14.) [1]
- Akira Santillan (AUS, 168.) 6:3, 6:1  

Challenger Tour

Svijany Open 2017, Liberec (muži, CZE, 43 000 EUR + H, antuka)
Osmifinále dvouhry
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (204.) - Agustin Velotti (ARG, 256.) 4:6, 6:4, 7:5

Turnaj podrobněji sledujeme v samostatném článku.

ITF/Futures

Futures Piešťany (muži, SVK, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále čtyřhry
Butler, Watson (oba GBR) - NOUZA, ŠKOCH [2] 3:1 skreč Nouza, Škoch

Turnaj podrobněji sledujeme v samostatném článku.

Aegon GB Pro-Series Foxhills, Woking (ženy, GBR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
PETRA KREJSOVÁ (226.)[5] – Diana Marcinkevičová (LAT, 338.) 5:7, 1:6

Savitaipale Ladies open (ženy, FIN, 15 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Maileen Nuudiová (EST, 1136.)(WC) – MONIKA KILNAROVÁ (594.)[5] 3:6, 0:6

2. kolo dvouhry
Gjulnara Nazarovová (UKR, 996.) [Q] - MONIKA KILNAROVÁ (594.) [5] 6:1, 3:6, 3:6

Egypt Men's Futures (muži, EGY, 15 000 USD, antuka)
2. kolo dvouhry
Eduardo Agustin Torro (ARG, 1190.) - FILIP DUDA (1464.) 3:6, 4:6
DANIEL RABAS (-) [WC] - Akram El Sallaly (EGY, 1654.) [Q] 5:7, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
DUDA, Taweel (EGY) [3] - Hossam, Osama (oba EGY) bez boje