V Liberci prohrál, jeho forma jde přesto nahoru. Na bilanci se musím dívat s odstupem, reaguje Pavlásek na nevydařený začátek sezóny

- Radek Štohl

Vstup do probíhající sezóny se Adamu Pavláskovi hrubě nepovedl, když nedokázal uspět hned v osmi úvodních duelech roku. Poté se však zaměřil na challengerové turnaje a začalo se mu dařit. V polovině dubna si připsal první výhru, do konce července i čtyři účasti v semifinálových bojích. Ačkoliv na podniku v Liberci vypadl i kvůli nemoci v prvním kole, může považovat druhou třetinu letošního ročníku za zlepšenou.

Pavlásek se v červnu uplynulé sezóny poprvé v kariéře probojoval do elitní stovky světa, na konci roku mu už patřila pětasedmdesátá pozice a tak se jen čekalo, kdy nastane ještě větší žebříčkový posun a potenciální útok na TOP 50. Ten ale nepřišel. Na Hopman Cupu si ze tří zápasů neodnesl jediné vítězství, poté ještě do své nelichotivé sbírky přidal dalších pět porážek.

„Do Austrálie jsem vinou bolavého zápěstí a zánětu v něm odlétal zraněný,“ prohlásil Adam Pavlásek na domácím turnaji v Ostravě pro Tenisový svět. „Po příletu z Austrálie jsem se léčil čtyři až pět týdnů. Až od konce února jsem začal být zdravotně v pořádku, takže na tu bilanci se musí dívat trochu s odstupem, protože polovina zápasů byla bez tréninků,“ vysvětloval.

Dvaadvacetiletý hráč se snažil s nepovedeným začátkem ročníku něco udělat a tak od poloviny dubna zacílil na Challengery. Na turnaji v Sarasotě okamžitě vybojoval první výhru, když oplatil Leonardu Mayerovi předešlou porážku z Houstonu ve třech setech. V odvetě nejprve semifinalista juniorského Australian Open 2012 prohrál úvodní set 1:6 a už se zdálo, že si připíše další nevydařený zápas za sebou. V té chvíli však nastal obrat a v následujících dvou sadách vyhrál 7:5, 6:4.

„V Houstonu jsem s Mayerem odehrál výborný první set, za stavu 7:5, 2:1 však přišlo několik chyb, odešla mi hlava a šlo to velmi rychle z kopce,“ zavzpomínal na první ze vzájemných duelů během pěti dní. „V tom druhém jsem byl už na ručník a chystal se na odlet, ale tam se to zlomilo. Říkal jsem si, že jsem to konečně starý dobrý já.“

Na svém druhém challengerovém podniku v probíhající sezóně sice vypadl český tenista již v osmifinále, poté ale po tři čtvrtě roce dokráčel v Ostravě mezi nejlepší čtyři, kde  nestačil na Stefana Travagliu ve dvou setech. „Pokud chci pomýšlet na dobrý tenis a být vysoko, tak musím brát účast v semifinále jako povinnost. Když však vezmu v potaz, že se mi předtím nedařilo a neuhrál jsem ani kolo, tak to můžu brát jako vydařený turnaj,“ zhodnotil přímo po zápase účinkování na Prosperita Open 2017.

Aktuálně 135. hráč světa se po tomto podniku zúčastnil dalších pěti nevydařených turnajů, na kterých v sedmi zápasech dosáhl pouze na dvě vítězství. Mezi tyto prohry se řadí i zápas v prvním kole kvalifikace na French Open proti Danielu Masurovi, proti kterému vyhrál úvodní set 6:2, v následujících dvou sadách však padl 3:6, 4:6.  „Bohužel se mi to děje celý rok. Zvládnu první set a mám brejk navrch, hraji solidní tenis, pak se tam však vyskytnou tři, čtyři balónky, které mě zlomí a už se z toho nedokážu dostat,“ ohlédl se v Prostějově pro Tenisový svět za druhým neúspěšným tažením letošního majoru.

Na vítězné vlně se opětovně ocitl ke konci června v Popradě. Ve slovenském městě podruhé v sezóně uhrál semifinále, ve kterém měl proti Stebemu set a v obou dalších sadách brejk navíc. Ani to mu však nestačilo k tomu, aby poprvé od loňského září postoupil do finále.

Pavlásek následně při premiérové účasti v hlavní soutěži Wimbledonu uspěl v prvním kole, ve kterém přehrál Ernesta Escobeda 6:7 (7), 6:1, 6:3, 6:1. Ve druhém zápase nejslavnějšího podniku světa poté vyzval Novaka Djokoviče. I přesto, že se srbským tenistou prohrál 2:6, 2:6, 1:6, hodnotil tento duel kladně. „Pro mě to byl svátek. Je škoda, že nedopadl trochu líp, že jsem s ním nehrál vyrovnaněji. Dal mi na frak. Byla to škola hrou. Aspoň mám motivaci, abych se s ním potkal znovu a předvedl lepší výkon,“ vyjádřil se tehdy v rozhovoru pro iDnes.cz.

Zlepšené výkony i výsledky přenesl bývalý sedmý junior světa do následujících antukových turnajů v Poznani, resp. v Praze. Na obou podnicích urhál shodně semifinále. „Pro mě je nyní prioritou se vrátit na Challengery a najít tam ztracené sebevědomí. Vrátil jsem se do prostředí, které znám. Zvolil jsem trochu krok zpátky kvůli tomu, abych nahrál nějaké body a abych se po dobrých výsledcích navrátil tam, kde jsem byl na konci minulého roku,“ nastínil po čtvrtfinále Advantage Cars Prague Open by Zenova svoji aktuální filozofii pro Tenisový svět.

Po porážce s Andrejem Martinem v hlavní městě České republiky zavítal Pavlásek do Liberce, kde ovšem nečekaně vypadl s kvalifikantem Juanem Pablem Ficovichem ve třech setech. „Podmínky byly těžké, bylo velké vedro. Navíc jsem čtvrtý den nemocný a špatně se mi dýchalo, takže toto nebyly podmínky pro mě. Na to se však vymlouvat nechci. Soupeř mě v ničem nepředčil, hru postavil na tom, že mi to házel na kříž a bohužel jsem dělal chyby já,“ nechal se slyšet po úterním překvapivém výsledku.

Hned po této prohře se Adam Pavlásek chystá deset dní trénovat, aby si následně odpočinul. Jestli budou mít jeho výkony vzestupnou tendenci, se tenisoví fanoušci dozví na některém z turnajů v Itálii, kde by měl odehrát další svůj turnaj.