Zpět do minulosti: Štěpánek slavil před šesti lety svůj poslední singlový titul. Washington přál i dalším Čechům

- Filip Lefenda

Jedním z prestižních turnajů, které jsou tento týden na programu, je americká pětistovka ve Washingtonu. A právě na ní získal svůj zatím poslední singlový titul z okruhu ATP Radek Štěpánek. Nyní osmatřicetiletý český hráč triumfoval v metropoli Spojených států v roce 2011, když ve finále přemohl po setech dvakrát 6:4 favorizovaného Francouze Gaela Monfilse.

Na cestě k vrcholu přemohl Štěpánek postupně také Němce Petzschnera (6:7, 6:4, 6:0), Američana Odesnika (6:1, 6:1), Fina Nieminena (6:4, 3:6, 6:2), Španěla Verdasca (6:4, 6:4) a dalšího domácího hráče – Donalda Younga (6:3, 6:3).

„Je to mé největší vítězství,“ prohlásil tehdy Štěpánek v rozhovoru přímo na kurtu a pokračoval. „Přišlo v pokročilejší fázi mé kariéry, a proto pro mě mnoho znamená. Jsem schopen hrát ve svém věku dobrý tenis a porážek ty nejlepší hráče. Je to opravdu skvělý pocit,“ zářil tehdy šťastný šampion.

Titul z turnaje, který zahajuje severoamerickou betonovou šňůru, byl pro Štěpánka ve dvouhře mezi tenisovou elitou pátým v pořadí. Mimo Washington slavil hráč, který byl v žebříčku dvouhry nejvýše před jedenácti lety na osmém místě, na půdě USA také v Los Angeles a San José. Na obou zmíněných podnicích si poradil v závěrečných soubojích ve třech sadách s domácími protivníky. V Los Angeles zdolal v roce 2007 Jamese Blakea, v San José o dva roky později Mardyho Fishe. Oba hráči již na profesionálním okruhu nepůsobí.

Nelze ale opomenout ani zbylé dva triumfy. Ten vůbec první získal Štěpánek na evropském kontinentu, konkrétně v nizozemském Rotterdamu, kde v roce 2006 zdolal Belgičana Christophera Rochuse. Pátým titulem „do party“ je pak ten více jak osm let starý z australského Brisbane. I zde se hrálo na tvrdém povrchu a český hráč na něm na závěr turnaje porazil Španěla Verdasca.

Od té doby již sbíral úspěšný reprezentant tituly pouze v deblu, v němž se stal na konci roku 2012 dokonce světovou čtyřkou. Celkově zaznamenal Štěpánek po boku různých partnerů na okruhu ATP celkem osmnáct turnajových vítězství, včetně dvou grandslamových.

Letos se zkušený harcovník objevil pouze zkraje sezóny na turnajích v katarském Dauhá a australském Melbourne. Na konci března se dvojnásobný vítěz Davisova poháru podrobil operaci bederní páteře, která jej měla zbavit chronických bolestí zad. O čtvrt roku později vzal do ruky po delší době i raketu a začal se chystat na další ze svých návratů.

Jedno je jisté – ve Washingtonu se letos Štěpánek nepředstaví, stejně jako ostatní čeští muži. Určitě si ale během turnaje na úspěšný týden, který na turnaji kategorie ATP 500 zažil, s radostí vzpomene. Není přitom jediným českým tenistou, který na tamějších dvorcích triumfoval. Před Štěpánkem se stejný kousek povedl o devatenáct let dříve Petru Kordovi, jenž z pozice nasazené jedničky udolal Švéda Henrika Holma shodným výsledkem, jako Radek Monfilse – tedy dvakrát 6:4. Ročník 1986 pak ovládl Karel Nováček, který ve finále překvapil Francouze Tulasneho. Porazil jej 6:1 a 7:6.

Rekordmanem v počtu vítězství na půdě hlavního města Spojených států je Američan Andre Agassi, který slavil titul hned v pěti případech.