Travnatá sezona se naplno rozbíhá. Na které hvězdy se můžeme těšit v tomto týdnu?

- Petr Šístek

I v letošním roce se před tradičním Wimbledonem můžeme těšit na tři turnajové týdny travnatých turnajů ATP a WTA. Muži tento týden hrají ve Stuttgartu, kde právě v důsledku prodloužení travnaté sezony nahradil antuku zelený pažit, ženy zápolí v Nottinghamu a společný turnaj je na programu v nizozemském ‘s Hertogenboschi.

Turnaj ve Stuttgartu ozdobí svou účastí Roger Federer

Ve Stuttgartu plní roli turnajové jedničky Roger Federer. Ten vinou operačního zákroku a následných problémů se zády od Australian Open odehrál pouhé dva turnaje, na nichž přesvědčivých výsledků nedosáhl. Na trávě má před třetím grandslamem sezony v plánu dva turnaje v Německu a od oblíbeného povrchu si slibuje návrat do herní pohody.

Turnajovou dvojkou bude Marin Čilič, který stejně jako Federer letos na antuce odehrál pouhé dva turnaje. V Ženevě došel do finále, ale na následném Roland Garros se postaral o jedno z největších překvapení úvodního kola, když nestačil na argentinského kvalifikanta Trungellitiho. Těžký úkol ho čeká i v prvním zápase ve Stuttgartu, kde poměří síly s ve velmi dobré formě hrajícím Radkem Štěpánkem, který na turnaji vyhrál již tři zápasy.

Zajímavé výkony lze očekávat i od na divokou kartu startujícího Juana Martína Del Potra, domácího Philippa Kohlschreibera či nového příslušníka elitní desítky Dominica Thiema. Na oblíbené trávě se také pokusí prolomit poslední nepříliš výrazné výsledky poslední doby Feliciano López. Turnaje se naopak nezúčastní loňský obhájce titulu Rafael Nadal.

Zopakuje Mahut loňské tažení v ‘s Hertogenboschi?

Nasazenou jedničkou turnaje v ‘s Hertogenboschi bude jeho vítěz z let 2008 a 2012 David Ferrer. Velké ambice zde má jistě i taktéž dvojnásobný šampion a obhájci titulu Nicolas Mahut, který se tento týden poprvé v kariéře stal světovou jedničkou ve čtyřhře. Mahut turnaj pokaždé vyhrál jako kvalifikant a i tentokrát se do hlavní soutěže prvně nepřihlásil, ale nakonec mu byla udělena divoká karta. Již ve čtvrtfinále by se ale mohl střetnout s druhým nasazeným Bernardem Tomicem, který na trávě tradičně předvádí velmi nepříjemný tenis. Dobrý výsledek lze očekávat i od rychlé povrchy milujících Iva Karloviče a Gillese Mullera.

Na nizozemské trávě souběžně s turnajem ATP probíhá i ženský turnaj WTA. Jeho hlavní hvězdou bude světová osmička Belinda Bencicová, která ale od březnového klání v Indian Wells nedokázala vyhrát zápas. Role turnajové dvojky se zhostí Jelena Jankovičová, jež se ale hned v úvodním kole bude muset vypořádat s ve velmi dobré formě hrající kvalifikantkou Kateřinou Siniakovou. Z turnaje se po nad očekávání úspěšných taženích v Norimberku a na Roland Garros na poslední chvíli odhlásila domácí Kiki Bertensová. Na úspěch tak mohou pomýšlet i na trávě velmi dobře hrající Coco Vandewegheová či talentovaná Jelena Ostapenková.

Karolína Plíšková hlavní hvězdou v Nottinghamu

Karolína Plíšková se po nepovedeném závěru antukové sezony rozhodla přijmout divokou kartu do Nottinghamu, kde zaujala pozici nasazené jedničky. Jejími hlavními soupeřkami v souboji o turnajový titul by měly být stále se zlepšující domácí naděje Johanna Kontaová či bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, jež se pod vedením Davida Kotyzy vrací po zranění kotníku. Domácí fanoušci jistě vkládají naděje i do Heather Watsonové či Laury Robsonové.

V dalším týdnu se pak můžeme těšit na podniky kategorie ATP 500 v londýnském Queen’s Clubu a Halle, ženy se představí v Birminghamu a na Mallorce. Souběžně s kvalifikací Wimbledonu bude hrán mužský turnaj v Nottinghamu a podnik WTA Premier v Eastbourne.