WTA

PREVIEW: O titulu z Bastadu se rozhodne mezi Siniakovou a Wozniackou

- Radek Štohl

Pokud tomu dovolí zrádné počasí, tak se na antuce ve švédském Bastadu od druhé hodiny rozehraje finále ženské dvouhry mezi Kateřinou Siniakovou a Caroline Wozniackou. Siniaková se ve třetím vzájemném zápase pokusí proti dánské soupeřce o první výhru, v předchozích dvou utkáních na tvrdém povrchu uspěla vždy ve dvou setech aktuálně šestá hráčka světa. Češka v tomto utkání zabojuje o druhý titul v kariéře, zatímco Wozniacká by v pátém finále sezóny 2017 ráda získala první letošní trofej.

Kateřině Siniakové se na zdejším turnaji daří. Při své první účasti před dvěma lety sice prohrála s domácí Rebeccou Petersonovou těsnou dvousetovou bitvu, loni však na tomto místě dokráčela z kvalifikace až do samotného boje o titul, v němž nestačila na Lauru Siegemundovou 5:7, 1:6.

V letošním roce plní česká hráčka na Swedish Open roli sedmé nasazené. V úvodním kole oplatila Petersenové ve třech sadách porážku z roku 2015, ve druhém zápase na tomto podniku poté neztratila set s Rusovou. Čtvrtfinále nachystalo pro Siniakovou první pořádnou zkoušku, do cesty se jí postavila druhá nejvýše postavená hráčka Anastasia Sevastovová. Její úspěšné tažení však nezastavila ani Lotyška, která prohrála 3:6, 7:5, 5:7. V semifinále aktuálně šestapadesátá tenistka světového žebříčku narazila na Caroline Garciaovou, tu ve třikrát přerušeném utkání porazila 6:2, 7:5.

„To přerušování bylo velmi těžké, protože neustále musíte čekat a zůstat soustředěná, abyste byla schopná znovu nastoupit na kurt," připomněla jednadvacetiletá hráčka pro wtatennis.com sobotní nepříjemné okamžiky. „Musela udržet koncentraci a nakonec jsem šťastná, že jsem postoupila."

Bývalá druhá juniorka se proti Wozniacké představí ve svém čtvrtém finále dvouhry. Kromě zmíněného neúspěšného loňského zápasu v Bastadu prohrála i v Tokiu, kde ve třech dějstvích slavila vítězství Christina McHaleová. Až třetí účast ve finále byla pro Kateřinu Siniakovou úspěšná, na úvodním podniku sezóny 2017 nenašla v Šen-čenu přemožitelku, když v semifinále přehrála například Johannu Kontaovou. Ve Švédsku se tak pokusí získat druhý titul kariéry, po kterém by se mohla posunout do TOP 40.

Wozniackou čeká čtvrtá šance na první letošní titul
Rovněž Caroline Wozniacká, která si tento týden jako první hráčka připsala čtyřicáté vítězství v letošní sezóně, zavítala na zdejší turnaj potřetí ve své kariéře. Před osmi lety ztroskovala v boji o titul, o dva roky později dokráčela pouze do osmifinále. V letošním ročníku se zde probojovala do pátého letošního finále, ani v jednom z nich neuhrála dokonce ani set. V Dauhá prohrála po čtyřech zápasech bez ztraceného setu s Karolínou Plíškovou 3:6, 4:6, za sedm dní si v Dubaji vylámala zuby na Svitolinové. Šťastný nebyl pro bývalou světovou jedničku ani první dubnový den, ve kterém padla s Johannou Kontaovou 3:6, 4:6. O téměř pět měsíců později mohla Plíškové oplatit porážku na trávě v Eastbourne, zde však padla dvakrát 4:6.

Poslední červencový týden bude mít tak sedmadvacetiletá tenistka konečně šanci získat šestadvacátý singlový titul. Do švédského finále se dostala postupně po výhrách nad Parmentierovou, Golubicovou, Kozlovovou a Mertensovou. Kromě čtvrtfinálového duelu, ve kterém smetla ukrajinskou soupeřku 6:3, 6:1, musela zbylé zápasy odehrát ve třech setech. Zvláště v semifinále proti pětapadesáté hráčce světa se při vítězství 7:5, 4:6, 6:2 pořádně zapotila.

„Jednalo se o náročné utkání, protihráčka hrála při větrných podmínkách velmi dobře a agresivně. Kombinace těchto faktorů mi tento duel ztížila, ale snažila jsem se s tím vypořádat a být agresivní," uvedla Dánka po zápase. V pátem finále v roce se bude pokoušet předchozí neúspěšná účinkování napravit.

„Je alespoň pozitivní, že se do těchto závěrečných zápasů dostávám. Budu se to snažit konečně urvat." Ve finále jí však čeká bojovná Siniaková. „Budu muset hrát agresivně, protože také ona vyznává tento styl hry. Musím vrátit hodně míčků zpátky, ale rovněž si vést dobře na servisu a returnu," přemýšlela Wozniacká o pátečním utkání.

Vyhraje Dánka i třetí vzájemný duel?
Hráčky se zatím na okruhu střetly dvakrát v kariéře a v obou případech zvítězila tenistka pocházející z Odense. Loni ve druhém kole ve Wu-hanu porazila Češku dvakrát 6:4, v letošním kalendářním roce v Indian Wells vyhrála 6:3, 6:1. Oba tyto duely se však hrály na tvrdém povrchu, zatímco v Bastadu se podnik koná na antuce.

Finálový zápas začíná ve 14:00 a Tenisový svět bude toto utkání sledovat online. Od 11:30 se o titul z deblu utká na stejném místě Barbora Krejčíková, která společně s Marií Irigoyenovou vyzve pár Lemoineová, Rusová.