Steckleyho nahradí Pála. Pomůže Šafářové zpět mezi elitu?

- Daniel Kubelka

Česká tenistka Lucie Šafářová bude mít nového trenéra, tedy alespoň pro několik příštích pár týdnů. Kanaďana Roba Steckleyho nahradí v travnaté části sezóny kouč české fedcupové reprezentace Petr Pála. Pomůže bývalé světové pětce opět do popředí světového žebříčku?

Rob Steckley a Lucie Šafářová, tohle spojení kanadského pohodáře a devětadvacetileté brněnské rodačky funguje již více než dva roky a ještě nějaký ten čas zřejmě fungovat bude. Za dočasnou změnou trenéra totiž nestojí rozkol v týmu aktuální světové devětadvacítky, nýbrž nemoc výstředního chlapíka z Toronta, která ho nepustí k trénování minimálně během následujícího měsíce.  Šafářová však bez kouče nezůstane, mezeru v trenérském týmu trojnásobné vítězky Fed Cupu pro následující týdny zaplní Petr Pála, tedy muž, kterého finalistka loňského Roland Garros dokonale zná z působení v reprezentaci.

Bývalý vynikající deblista a mimo jiné stejně jako jeho aktuální svěřenkyně také finalista French Open (v roce 2001 prohrál po boku Pavla Víznera utkání proti indické dvojici Bhupathí, Paes) bude doprovázet Šafářovou  během turnajů v Birminghamu, Eastbourne a také na třetím grandslamu sezóny, slavném londýnském Wimbledonu.

V případě úspěchů na zmíněných travnatých podnicích by se účastnice loňského Turnaje mistryň mohla posunout žebříčkem WTA opět směrem vzhůru. Z předešlého roku totiž během této části sezóny obhajuje minimum bodů. V Birminghamu před rokem vůbec nestartovala a v Eastbourne vypadla hned ve druhém kole. Ve Wimbledonu ji pak v osmifinále zastavila Coco Vandewegheová.

Šafářová během své loňské životní sezóny hrála finále dvouhry na French Open, získala dva grandslamové tituly ve čtyřhře a vystoupala až na pátou pozici světového žebříčku. Od podzimu až do začátku letošního roku ji však opakovaně srážely zdravotní problémy, po kterých padla až na současnou 29. pozici. V letošním roce levoruká hráčka dlouho čekala na premiérové vítězství, dočkala se až na domácím turnaji v Praze, který dokázala celý vyhrát.

O provizorním Pálově působení informovala hráčka novináře krátce po skončení tenisové exhibice v rámci prostějovského challengeru, kde společně s Jiřím Novákem právě Pálu hrajícího s Petrou Kvitovou dokázala porazit.