Sňatek, nebo tenis? Mirzaová si šla za sny i na úkor předsudků. S ženami v Indii se zachází jako s majetkem, tvrdí její otec

- Johan Čáp

Bývalá světová deblistka číslo jedna, Indka Sania Mirzaová, o které se v poslední době mluvilo zejména ve spojitosti s navázáním spolupráce s další úspěšnou specialistkou na čtyřhru Šuaj Pcheng pro nadcházející turnaje na amerických betonech, promluvila v rozhovorech o svých těžkostech při startu své už dnes úctyhodné tenisové kariéry. Ve své domovině totiž musela čelit pro západní společnost zřejmě stěží představitelnému dilematu. Vdát se nebo pokračovat s tenisovou dráhou.

Indie je stále ještě jednou z mála zemí, která si uchovává své specifické tradice i v době velké globalizace a uniformity. Během svých tenisových začátků to poznala i letošní vítězka dvouhry na Australian Open Sania Mirzaová. „Když jsem měla asi dvanáct, mým rodičům bylo řečeno, že jestliže zůstanu nadále u tenisu, v budoucnu se jen těžko vdám,“ píše se o jejích zážitcích z dětství na webu tennisworldusa.org.

„Mé kamarádky musely s tenisem skončit, protože jejich rodiny uvěřily, že jako ženy nemohou nic dokázat,“ popisovala dnes 30letá trojnásobná grandslamová šampionka v ženské čtyřhře. „Když bylo Sanie čtyři nebo pět let, varovali ji lidé z klubu coby maličkou začínající tenistku a podavačku míčku, že s tenisem to nikdy nikam nedotáhne,“ zavzpomínal také otec a trenér indické superstar v jedné osobě Imran Mirza. Důvod? „Pořád ji všichni předhazovali, že je žena,“ dodal další střípek do skládačky stavu tehdejší indické společnosti.

„Na své rodiče jsem velmi hrdá a pyšná. Velmi jim vděčím za to, že mi dovolili hnát se za mými sny i přes takové předsudky,“ uvědomuje si. „V Indii je s ženami zacházeno, jako kdyby byly majetek někoho jiného,“ popisuje její otec. „Pocit dominance nemusí být jen projev násilí nebo extrémních věcí, skrývá se i v malých činech,“ vypráví Mirzaová o útisku žen.

„I kvůli svým zkušenostem z dětství se zapojuji do činnosti WTA, ve které bojujeme za to, abychom měly stejné odměny z turnajů, jako mají muži,“ připomíná závěrem svou činnost za rovnoprávnost tenistek Indka, která je už sedm let šťastně vdaná za pakistánskou kriketovou hvězdu Shoaiba Malika, čímž tak symbolicky boří všechny dávné předpovědi o své budoucnosti.