Velký comeback číslo 2? Šarapovová doléčila stehno a inspiruje se Venus Williamsovou

- Tomáš Kopecký

Březen 2016. Svět obletěla šokující zpráva o užívání nepovolených látek u tenistky Marie Šarapovové. Ruska byla původně distancována na dva roky, ale po úspěšném odvolání byl její trest zkrácen na 15 měsíců. Tenistka narozená na Sibiři se pod drobnohledem veřejnosti vrátila na kurty letos v dubnu ve Stuttgartu, avšak její návrat brzy pozastavilo zraněné stehno. Nyní se vrací podruhé. Dokáže se ještě po vzoru Venus Williamsové prodrat na vrchol?

Už jen samotný dubnový návrat vyvolal ve světě velké rozpaky. Bývalá světová jednička se v žebříčku výrazně propadla a k účastem v hlavních soutěžích turnajů by potřebovala vybojovat postup v kvalifikaci. Organizátoři turnajů WTA však chtěli získat na startovní listinu velké jméno, a proto jí ve čtyřech případech udělili divokou kartu. Šarapovová se ihned chopila příležitosti a na svém oblíbeném podniku ve Stuttgartu postoupila do semifinále. Její snadný návrat sice zkomplikovalo zranění, Maria se však ani ve svých 30 letech nehodlá zastavit a stále míří vysoko.

„Stačí si vzít inspiraci z Venus Williamsové, která je stále schopná předvádět to, co jsme viděli během Wimbledonu – hraje na té nejvyšší úrovni a je skvělým příkladem,“ sdělila Šarapovová na adresu sedmatřicetileté Williamsové, která na třetím grandslamu sezóny postoupila až do finále. „Nastavila laťku hodně vysoko,“ doplnila.

Pětinásobná vítězka grandslamů a bývalá světová jednička se poprvé od doléčení zraněného stehna představila v rámci americké týmové ligy World Team Tennis a pomohla svému družstvu Orange County Breakers k vítězství. Proč se vysoká Ruska rozhodla na tomto turnaji startovat? „Hrála jsem mnohem lépe, než před týdnem. Zlepšení je jedním z hlavních důvodů, proč jsem se zde chtěla zúčastnit,“ uvedla na tiskové konferenci.

Maria Šarapovová, která momentálně figuruje v žebříčku na 173. pozici, se v nejbližší době představí na podnicích ve Stanfordu, Torontu a Cincinnati, kde obdržela divokou kartu. Na US Open ji pak velmi pravděpodobně čeká kvalifikace.