Veselý se Zeballosem opět nezaváhal a zahraje si v Hamburku poprvé čtvrtfinále pětistovky

- Filip Lefenda

Jiří Veselý je ve skvělé formě. Český tenista se na antuce v německém Hamburku probojoval již do čtvrtfinále, které si na turnaji kategorie ATP 500 zahraje vůbec poprvé v kariéře. Stane se tak poté, co si čtyřiadvacetiletý tenista původem z Příbrami poradil i ve třetím vzájemném měření sil s Horacio Zeballosem. Argentinského protivníka zdolal dvakrát 6:4.

Český hráč vstoupil do utkání pěkně zostra, když hned v prvním gemu ukořistil Jihoameričanovi servis. Brejk následně Veselý potvrdil čistou hrou a zdárně si jej hájil. V sedmé hře navíc 55. hráč světa uspěl na příjmu podruhé, což se záhy ukázalo jako velmi důležité. Veselý totiž vzápětí set nedopodával, soupeř snížil na 5:3 a servisem se posléze dotáhl na rozdíl gemu. Na druhý pokus už to ale přemožiteli Španěla Verdasca z úvodního kola vyšlo.

Také do druhého dějství vstoupil lépe český reprezentant, který poprvé prolomil servis Zeballose v páté hře. Rovněž v tomto případě se ale podařilo o osm let staršímu hráči ihned reagovat stejnou mincí a stav byl tak dále vyrovnaný 3:3. Poté následovaly z raket obou hráčů dvě čisté hry, v devátém gemu se ovšem již radoval opět hráč na returnu, kterým byl Jiří Veselý.

Ten proměnil v gemu svůj druhý brejkbol a za stavu 5:4 šel servírovat na postup do dalšího kola. Svůj úkol bez větších potíží zvládl a poté, co i ve třetím souboji se Zeballosem neztratil ani set, může vyhlížet své vůbec největší čtvrtfinále v kariéře. Dosud této mety dosáhl pouze na turnajích kategorie ATP 250, na „pětistovce“ zatím nikoliv.

Své maximum bude Veselý nyní moci ještě vylepšit. Soupeř vítěze červnového challengeru v Prostějově bude rozhodně hratelný. Vzejde totiž ze souboje mezi Argentincem Leonardem Mayerem a domácím Němcem Janem-Lennardem Struffem. První zmíněný hráč se v žebříčku nachází až na 138. pozici, ten druhý je pak Veselého sousedem, když mu patří 54. místo.