Jsem za něj hrozně rád, zářil Mrázek po prvním bodu. Pomohla mu vydatná večeře a pivo

- Jan Havlovic

Krásný tenisový příběh napsal na trnavském turnaji David Mrázek. Čtyřiadvacetiletý tenista nejprve vypadl ve finále kvalifikace, a tak už si pomalu balil kufry. Na poslední chvíli se však dostal do hlavní části jako lucky loser a po výhře nad Kanaďanem Beranem slaví zisk prvního bodu na okruhu ATP!

Po úterní porážce od Brita Jubba byl již David Mrázek myšlenkami mimo Trnavu. Na Slovensku zůstal ještě do rána druhého dne a poté se chystal na cestu domů. „Naštěstí jsem dostal lucky losera. Zjistil jsem to zhruba půl hodiny před zápasem,“ popisuje Mrázek rychlý sled událostí.

„Myslel jsem si, že už jsem z turnaje venku, a tak jsem si dal vydatnou večeři a pár piv. Dnes už je vše jinak a já jsem stále v turnaji,“ líčí nečekaný průběh. „Náznaky o tom, že by jeden hráč nemusel do hlavní soutěže nastoupit, byly už předtím. Konečné rozhodnutí padlo zhruba půl hodiny před zápasem,“ vypráví Mrázek, který tak šel do zápasu proti Kanaďanu Beranovi bez rozehrávky.

Poslední zápas v hlavní soutěži turnaje ITF odehrál Mrázek proti Slovákovi Martinu Blaškovi, který kvůli zranění nenastoupil, čímž uvolnil místo právě Mrázkovi. „S Martinem jsem se potkal. Přál mi hodně štěstí, za což mu děkuju. Zjevně to pomohlo.“

Český tenista si ze zápasu odnáší také jednu nepříjemnou zkušenost, kdy přišel při vlastním brejkbolu za stavu 5:5 o fiftýn kvůli nepřesnému rozhodnutí rozhodčího. „Soupeř zahrál míček do autu a já hned přiběhl a zakroužkoval stopu. Rozhodčí k tomu přišel a řekl mi, že byl míček dobrý. Ukázal však pouze na lajnu, neukázal žádnou stopu,“ překvapilo Mrázka.

Leckdo by v této chvíli ztratil nervy. S tím však nechoďte na Davida Mrázka, který i v takto vypjatém momentu zůstal navenek klidný. „Najednou mi vylétl tep, ale snažil jsem se zachovat chladnou hlavu,“ popisuje nepříjemnou zkušenost. „Chodil jsem dokola a snažil jsem se celou situaci vydýchat. Rozhodčí řekl, že to byl dobrý míč, a tak jsem musel jít hrát dál,“ říká Mrázek smířeně.

Sporné rozhodnutí Mrázka nerozhodilo a v tiebreaku si počínal jako zkušený mazák. Mladému Beranovi nedovolil jediný bod a ujal se vedení v zápase. „Říkal jsem si, že je to první krůček k vítězství. Věděl jsem, že je těžké utkání dohrát do vítězného konce,“ popisuje své myšlenky po zisku prvního setu.

Vstup do druhé sady byl z pohledu Mrázka ideální – stav 5:0. „Byl jsem s tím spokojený. Soupeř byl z toho navíc velmi frustrovaný, házel raketou a dostal snad i trestný fiftýn,“ říká český tenista. Kanaďan poté utkání zdramatizoval a snížil na 4:5. „Naštěstí jsem to pak dohrál,“ oddechl si Mrázek.

Dalším soupeřem českého tenisty bude nasazená jednička Peter Nagy z Maďarska, aktuálně 481. hráč světového žebříčku. „Půjdu si to užít. Nemám, co ztratit. Rád si zahraji si tímto hráčem, bude to dobrá zkušenost,“ říká závěrem čtyřiadvacetiletý tenista.  

Zajde si opět večer před zápasem na vydatnou večeři a pivo? „Ne, teď už ne. V tomhle ohledu jsem zodpovědný,“ přiznává rozesmátý Mrázek.