Skvostné! Tuniský borec i díky nevídanému tiebreaku odvrátil osm mečbolů, aby poté slavil postup

- Radek Štohl

Malek Džazírí se v úterý výrazně zapsal do podvědomí fanoušků z celého světa. Zkušený borec na turnaji v Atlantě odvrátil proti Opelkovi osm mečbolů, včetně čtyř v tiebreaku druhého setu. Ten nabídl divákům mnoho zvratů a málo vídaných třicet výměn. Na vítěze skoro dvou a tři čtvrtě hodinového duelu bude ve středu čekat souboj o čtvrtfinále s domácím Paulem, umístěným na konci třetí stovky žebříčku.

Na tenhle den tuniský hráč jen tak nezapomene. Třiatřicetiletý tenista, který letos poprvé v kariéře vystoupal do elitní padesátky žebříčku, zvládl v úterním duelu proti Reillymu Opelkovi hned osmkrát odvrátit konec zápasu, ze kterého nakonec po setech 5:7, 7:6 (14), 6:1 vzešel ako vítěz.

Úvodní sadu přitom získal na své konto Opelka. Američan startující na divokou kartu se k prvnímu brejku dostal v sedmé hře, za stavu 5:3 však nedokázal dopodávat set do vítězného konce. Ve dvanáctém gemu získal druhý brejk v zápase, na který jeho protivník nemohl již zareagovat.

Také ve druhém setu měl Džazírí problémy, ve druhé a šesté hře musel shodně odvrátit tři brejkboly. Za stavu 5:6 se však nad aktuálně dvaasedmdesátým hráčem světa začaly stahovat mračna, neboť musel při vlastním servisu čelit čtyřem mečbolům soupeře. Zvláště při čtvrté hrozbě měl držitel šesti titulů z Challengerů velké štěstí, v té chvíli totiž domácí hráč zahrál velmi těsný bekhend po lajně do autu.

Zkrácená hra přinesla sama o sobě velkou podívanou. Ačkoliv výše postavený tenista na žebříčku vybojoval první setbol, musel být poté během krátké chvíle pozorný, protože Opelka mohl při stavech 7:6, 8:7 a 9:8 ukončit zápas. Při celkově šestém mečbolu měl navíc výhodu podání, ve výměně se ovšem vyhodil lacino za základní lajnu. Jelikož ho při osmém mečbolu favorit prohodil, byl to Džazírí, který za stavu 15:14 využil pátý setbol.

Třetí dějství nabídlo již zcela jasnou záležitost pro účastníka třetího kola letošního Australian Open, který proměnil dva brejkoboly a po setu 6:1 mohl slavit postup do osmifinále. O první čtvrtfinále na okruhu ATP od loňského září se Džazírí střetne s Tommy Paulem, v současné době až 291. hráčem rankingu.

Zajímavý tiebreak druhého setu