VIDEO: Safin si vyžádal snad nejhorší jestřábí oko v historii

- Radek Štohl

Tak tohle bylo zbytečné, skuhrá řada tenistů po neúspěšném zvolení jestřábího oka. Zbytečné plýtvání "challenge" však dostalo nový rozměr před devíti lety, kdy se ve Wimbledonu pokoušel rozhodnutí čárového rozhodčího změnit Marat Safin. Ruský tenista v semifinále slavného podniku totiž neodhadl úspěšný servis Rogera Federera a jelikož se jednalo o vskutku velký omyl, tak se po potvrzení verdiktu čarového usmívali nejen oba aktéři boje o finále, ale rovněž umpirový rozhodčí.

Mnoho fanoušků si Marata Safina pamatuje jako velkého bouřliváka, který se rovněž proslavil ničením raket. Na druhou stranu však v něm dřímal obrovský talent a po zásluze se tak na konci sezóny 2000 dostal na první místo světa. Mezi jeho nezapomenutelné okamžiky se řadí také účast ve Wimbledonu v roce 2008, kdy došel do semifinále.

V něm se dnes sedmatřicetiletý borec utkal s Rogerem Federerem a nejzajímavější okamžik celého zápasu se možná odehrál ve druhé sadě. Po prvním vítěznou setu Švýcara vedl ve druhém dějství Safin 4:3 a za stavu 30:30 byl na příjmu. Pátý fiftýn v gemu ovšem příliš dlouhého trvání neměl, neboť Federer zvládl druhý servis na téčko a jelikož jeho protihráč returnoval z bekhendu do sítě, chystal se favorit duelu na ukončení osmé hry.

Dvojnásobný grandslamový vítěz se však nechtěl vzdát a k velkému údivu nejen všech přítomných, ale také řady komentátorů po celém světě zkusil "challenge". Jak se za několik málo okamžiků ukázalo, neměl se o tuto variantu radši ani pokoušet, neboť se dodnes jednalo možná o jedno z nejhorších vyžádání jestřábího oka.

Osmý gem i druhou sadu nakonec zvládl vyhrát Federer, který si nenechal ujít ani třetí set. Ve finále se tak mohl těšit na Rafaela Nadala, na španělského protivníka nestačil po památné bitvě v pěti setech. Společně s tímto epickým zápasem si fanoušci bílého sportu pamatují na rok 2008 jako na jeden z těch nejpovedenějších, k čemuž přispěla právě tato velmi nevydařená "challenge".