Ferrer slaví po dvou letech titul. Potřetí v kariéře triumfoval v Bastadu a vyrovnal domácí legendy

- Filip Lefenda

Ostřílený antukář David Ferrer slaví po dvou letech zisk turnajového titulu. Pětatřicetiletý Španěl triumfoval potřetí v kariéře na turnaji v Bastadu, kde v závěrečném souboji přehrál dvakrát 6:4 Ukrajince Dolgopolova. Hráč, který byl v dobách své největší slávy třetím tenistou světa, přidal do své sbírky sedmadvacátou trofej z okruhu ATP.

O osudu prvního setu rozhodl jediný brejk, který získal Ferrer, v současnosti až 46. tenista žebříčku, v devátém gemu. Následně šel Španěl servírovat na zisk sady a hned první setbol využil.

Druhé dějství se začalo ve prospěch nasazené osmičky vyvíjet už od samého počátku. Ferrer „kradl“ servis ve třetím a následně i pátém gemu. Španěl velmi rychle vedl 5:1 a byl jen krůček od vítězství, Dolgopolov se ale ještě v závěru zmohl na zdramatizování zápasu, když třemi gemy v řadě snížil na rozdíl jediné hry. Během svého počínání Ukrajinec zlikvidoval i tři mečboly.

A stejnou porci odvracel 89. hráč světa také v gemu závěrečném. Na ten poslední – celkově sedmý v utkání – už však recept nenašel. Hra, set a zápas. David Ferrer po hodině a 26 minutách podesáté v kariéře přemohl Dolgopolova a slaví poprvé od předloňského turnaje ve Vídni zisk trofeje.

Ta je jeho už celkovou sedmadvacátou. Z hráčů, kteří nikdy nevyhráli grandslam, je zkušený Španěl v otevřené éře vůbec nejúspěšnějším sběratelem turnajových prvenství. Zároveň se Ferrer zařadil po bok legendárních Švédů Matse Willandera a Björna Borga, kteří antukový podnik v Bastadu ovládli třikrát. Rekordmanem je však další Švéd Magnus Gustaffson, který jako jediný zaznamenal ještě o jedno vítězství více.

„Už je to dva roky, co jsem nevyhrál turnaj, takže jsem za tento triumf velice šťastný,“ prohlásil spokojený vítěz. „Za stavu 5:1 jsem byl trochu nervózní, Alexandr hrál uvolněně,“ vrátil se k zdramatizování závěru střetnutí, kdy se ukrajinský soupeř dotáhl až na rozdíl jediné hry.

I v pokročilém tenisovém věku touží po úspěších. „Jdu týden po týdnu, od zápasu k zápasu a stále oplývám motivací. Vím, že bude velmi těžké dostat se zpět do elitní desítky, ale pokud budu schopen hrát jako tento týden, budu určitě pokračovat i příští rok. Hraní tenisu si stále užívám, ale v pětatřiceti letech už je to přeci jen trochu jiné,“ prohlásil během pozápasového ceremoniálu přímo na kurtu finalista Roland Garros z roku 2013.