Clijstersová a Roddick se stali novými členy tenisové síně slávy

- Jan Havlovic

V sobotu odpoledne byli v Newportu uvedeni do Mezinárodní tenisové síně slávy dva noví členové – Kim Clijstersová a Andy Roddick! Oba tenisté si toto ocenění vysloužili za své skvělé tenisové kariéry, když se stali také světovými jedničkami a získali dohromady pět grandslamových titulů ve dvouhře.

V rámci slavnostního večera v americkém Newportu, sídle Mezinárodní tenisové síně slávy, byli uvedeni mezi tenisovou smetánku kromě Clijstersové a Roddicka také handicapovaná tenistka Monique Kalkmanová van den Boschová, významný tenisový novinář Steve Flink a tenisový trenér Vic Braden.

Hlavní pozornost však byla upřena na dva bývalé velmi úspěšné tenisty. Kim Clijstersová zanechala na okruhu WTA výraznou stopu. Belgická reprezentantka se stala světovou jedničkou a získala na své konto celkem čtyři grandslamové tituly. Andy Roddick má zase titul z US Open z roku 2003 a téhož roku také vystoupal na mužský tenisový trůn.

Úspěchy Clijstersové jsou navíc znásobeny tím, že se Belgičanka dokázala vrátit na vrcholnou úroveň i po mateřské dovolené. Čtyřiatřicetiletá bývalá tenistka je zároveň jednou ze šesti tenistek, kterým se povedlo být zároveň světovou jedničkou ve dvouhře i ve čtyřhře. „Tohle je speciální moment nejen pro mě, ale také pro mou celou rodinu,“ řekla dojatá Clijstersová na slavnostním ceremoniálu v Newportu.

Andy Roddick byl v tenisovém světe známý především díky svému dělovému podání. Postupem času si však začal získávat respekt svých soupeřů i tenisovými výsledky. Ovládl US Open a dvakrát se probojoval do finále Wimbledonu. V obou případech Roddicka porazil Roger Federer. Shodou okolností byl právě švýcarský tenista jedním z prvních gratulantů. „Je to zkrátka dobrý člověk,“ řekl Roddick na adresu svého tehdejšího velkého rivala a dobrého kamaráda.

Americký tenista hrál v letech, kdy zářil Roger Federer s Rafaelem Nadalem a na tenisové výsluní se drali Novak Djokovič s Andy Murraym. „Hráči z velké čtyřky mě po většinu času poráželi, ale jsem hrdý na to, že můj život a má kariéra je spojena s tak kvalitními hráči,“ uvedl Roddick pro oficiální webové stránky ATP.

V Mezinárodní tenisové síni slávy je také sedm českých tenistů – Ivan Lendl, Jan Kodeš, Karel Koželuh, Jaroslav Drobný, Hana Mandlíková, Martina Navrátilová a Jana Novotná.