US Open 2017: Jistotu hlavní soutěže má devět českých tenistů

- Jan Vojkůvka

Poslední grandslam sezony se nezadržitelně blíží. Ač teprve v neděli skončil Wimbledon, už za pouhých pět týdnů se rozhoří boje ve Flushing Meadows, kde finálovou účast z minulé sezony bude obhajovat Karolína Plíšková. Právě ona a dalších osm českých tenistů má již nyní zajištěnou účast v hlavní soutěži.

Více než měsíc před zahájením závěrečného letošního grandslamu byly zveřejněny předběžné listiny tenistů a tenistek, kteří se v New Yorku (od 28.srpna do 10. září) budou rvát o pořádný balík peněz a porci bodů do žebříčku. Seznam jistých účastníků se bude měnit pouze v případě, pokud se některý z hráčů odhlásí kvůli zranění.

Největší pozornost bude z hlediska českého fanouška směřována k ženské části turnaje. Světová jednička Karolína Plíšková je na samotném vrcholu mezi přihlášenými a pokud se nestane nic neočekávaného, měla by v New Yorku také zastávat roli nejvýše nasazené hráčky. A to může v boji o obhajobu loňského finále hrát důležitou roli.

Spolu s ní mají jistotu v hlavní soutěži rovněž Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Kristýna Plíšková, Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová. Jen těsně unikla pozice mezi zajištěnými účastnicemi Denise Allertové, která však figuruje v seznamu jako první náhradnice a je prakticky jisté, že nebude muset absolvovat nevyzpytatelnou kvalifikaci.

Na US Open se představí rovněž Běloruska Victoria Azarenková, která pronikla do hlavní soutěže díky chráněnému žebříčku, a Ruska Maria Šarapovová, která bude muset hrát v kvalifikaci.

Naopak scházet budou Serena Williamsová, Laura Siegemundová, Jaroslava Švedovová, Bethanie Matteková-Sandsová, Kristína Kučová a Mandy Minellaová.

V mužské části turnaje prozatím není hlášena ani jedna odhláška, ač panuje nejistota ohledně účasti hvězdných Andyho Murrayho a Novaka Djokoviče, kteří měli ve Wimbledonu zdravotní obtíže a zvažují své další kroky. V listině přihlášených však zatím figurují a měli by na přelomu srpna a září zápolit s Rogerem Federerem, jenž může dosáhnout na jubilejní dvacátý grandslamový titul, či s Rafaelem Nadalem.

Mezi jistými účastniky figuruje také dvojice českých tenistů. Tomáš Berdych, který v minulé sezoně nehrál, bude patřit mezi nasazené. Jistotu hlavní soutěže má i Jiří Veselý. Ostatní Češi budou muset nejspíš do kvalifikace, nejvýše postavený Adam Pavlásek je až na chvostu třetí desítky mezi náhradníky.

Vstupní listinu mužské dvouhry naleznete zde.

Vstupní listinu ženské dvouhry naleznete zde.