ITS CUP: Kr. Plíšková je v semifinále, Allertová vyřadila Hradeckou. Malečková končí

- Radek Štohl

Kromě turnaje ITF v Brně se tento týden koná také podnik nižší kategorie v Olomouci, kde hrají ženy. Páteční den nabídl čtvrtfinálové duely singlu a semifinálové bitvy čtyřhry. Ve dvouhře dohrála Jesika Malečková, která nestačila na Slovenku Hončovou. Své utkání naopak zvládla Kristýna Plíšková, která si poradila se Švédkou Petersonovou. Atraktivní souboj nabídl zápas mezi Lucií Hradeckou a Denisou Allertovou, v němž se prosadila třetí nasazená Allertová. Ve čtyřhře se kvůli zranění neobjevila na dvorci Karolína Muchová, jež tak končí v semifinále.

Malečková nevyužila nadějné vedení a končí
Jesika Malečková se do semifinále letos nepodívá. Česká hráčka ve čtvrtfinále nestačila na Michaelu Hončovou, se kterou prohrála 6:7 (5), 3:6. Malečková byla čtyřikrát v úvodním setu o brejk dopředu, za stavu 5:4 a 6:5 ovšem nedokázala při vlastním podání dotáhnout set do vítězného konce. Ve druhé sadě se dostala k brejku ve druhém gemu a vedla 2:0, soupeřka jí ovšem rebrejkla a jelikož si Češka prohrála servis do konce dějství ještě dvakrát, s turnajem se rozloučila před branami semifinálových bojů.

Allertová pokořila Hradeckou
Denisa Allertová se v odpoledních hodinách stala v pořadí třetí semifinalistkou, když před ní mezi kvartet nejlepších pronikla také Američanka Peraová. Čtyřiadvacetiletá Allertová ve čtvrtfinálovém zápase porazila Lucii Hradeckou 6:3, 6:4, když za celé utkání dokázala protihráčce sebrat hned pětkrát servis.

Allertová se v prvním setu dostala do vedení 4:1, Hradecká po brejku v sedmé hře mohla srovnat na 4:4. Třetí nasazená ovšem zkušenější tenistku rebrejkla a úvodní sadu si již pohlídala. Ve druhém dějství se výše postavená hráčka na žebříčku dostala dvakrát o brejk napřed. Za stavu 3:3 však přišel rozhodující zisk soupeřčina podání, po němž se Hradecká už zpět do utkání nedostala.

Plíšková senzaci nepovolila
Nejvýše nasazená olomouckého ITS CUPu Kristýna Plíšková zvládla dramatický souboj se Švédkou Rebeccou Petersonovou, kterou porazila ve dvou setech 6:4, 7:6(4). Česká hráčka postoupila i přesto, že ji dnes příliš nepodržel servis a o podání přišla hned pětkrát.

V prvním setu se tak stalo dvakrát, sama ale prorazila servis Švédky hned třikrát. Ve druhé sadě si následně výrazně zkomplikovala situaci, když už vedla dokonce 5:0, ale nevyužila hned čtyři mečboly a utkání se jí začínalo vymykat z kontroly. Petersonová dokázala ztrátu dohnat, srovnat na 5:5 a následně si i vymoci rozhodující tiebreak. V něm ale Plíšková senzační obrat zastavila a zkrácenou hru vyhrála 7:4.

Muchová k semifinále deblu nenastoupila
Bez domácí zástupkyně se v Olomouci uskuteční sobotní finále čtyřhry. Ke svému semifinálovému střetnutí totiž po boku Nizozemky Hogenkampové nenastoupila Karolína Muchová, jež utrpěla výron kotníku. Do souboje o titul tak přímo postoupil slovensko-rumunský pár Hončová, Serbanová, jež si o trofej zahrají proti francouzsko-mexické dvojici Hesseová, Rodriguezová.

Čtvrtfinále dvouhry

JESIKA MALEČKOVÁ (299.) - Michaela Hončová (SVK, 362.) 6:7 (5), 3:6
Bernarda Peraová (USA, 217.) - Richel Hogenkampová (NED, 99.) [2] 7:5, 6:2
LUCIE HRADECKÁ (151.) [5] - DENISA ALLERTOVÁ (107.) [3] 3:6, 4:6
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (41.) [1] - Rebecca Petersonová (SWE, 181.) [6] 6:4, 7:6(4)

Semifinále čtyřhry

Hesseová, Rodriguezová (FRA/MEX) - Korašviliová, Marfutinová (UKR/RUS) [4] 6:4, 6:1
Hogenkampová (NED), MUCHOVÁ - Hončová, Serbanová (SVK/ROU) bez boje