Brno Open: Úspěšný Mertlův den! Po postupu do finále dvouhry získal se Šafránkem titul ve čtyřhře

- Radek Štohl

Tenisový turnaj ITF v Brně se pomalu ale jistě chýlí ke svému konci. V pátek se ve druhém největším městě České republiky odehrály dva semifinálové zápasy dvouhry. První nasazený Václav Šafránek nepotvrdil roli favorita proti Juanu Pablu Ficovichovi, když v zápase přišel třikrát o servis. Jan Mertl následně dokázal zastavit senzační cestu turnajem Petra Nouzy a udolal ho ve třech setech. Na závěr programu se uskutečnilo finále čtyřhry, v níž titul vybojovali Mertl se Šafránkem.

Šafránek neuhrál proti Argentinci ani set
Václav Šafránek se s podnikem v Brně rozloučil v semifinále. Český tenista v zápase proti Juanu Pablu Ficovichovi prohrál dvakrát 4:6, když v celém utkání přišel třikrát o servis. Šafránek přitom do zápasu vstoupil výborně, rychle se ujal vedení 3:0. Argentinský soupeř ho ovšem v pátém gemu obral o podání a jelikož to dokázal také v deváté hře, radoval se z vítězství v úvodní sadě právě Ficovich. Druhá sada nabídla divákům pouze jediný brejk, kterého se dočkal znovu v deváté hře pátý nasazený. Ten v následující hře svůj servis udržel a mohl tak slavit postup do třetího letošního finále, v němž zabojuje proti Janu Mertlovi – Petr Nouza o druhý titul z probíhající sezóny.

Mertl zastavil rozjetého Nouzu
Druhý nasazený na turnaji futures v Brně Jan Mertl si poradil s mladíčkem Petrem Nouzou, startujícím na divokou kartu, a zastavil jeho spanilou jízdu v semifinále. Nouza, který poprvé v životě prošel až mezi nejlepší čtyři hráče na dospělém turnaji, vstoupil do zápasu výtečně a Mertla porazil 6:4 v úvodní sadě. Jenže ve druhém a třetím setu se výrazně projevily Mertlovy zkušenosti. Nouza se nedokázal prokousat k důležitým brejkbolům a ve zbytku střetnutí prohrál 6:7(5), 5:7.

Mertl se Šafránkem slaví deblový titul z Brna
Soutěž čtyřhry na letošním Brno Open zná své vítěze. Ve finále se prosadila česká dvojice Jan Mertl a Václav Šafránek, kteří v pátek absolvovali rovněž semifinálové zápasy ve dvouhry, a dokázali porazit rakousko-český čtvrtý nasazený pár Lennyho Hampela a Robina Staňka po setech 6:4, 7:6(8).

Ač se jednalo o zápas čtyřhry a k tomu na antuce, oba páry předvedly výborné výkony na servisu a z jediného brejku v utkání se v první sadě radovali Mertl se Šafránkem. Dramatická byla především zkrácená hra druhé sady, v níž ryze český pár neudržel vedení 6:3 a neproměnil ani jeden ze tří mečbolů. Rázem naopak do vedení šli Hampel se Staňkem, kteří ale za stavu 6:7 ani 7:8 nedokázali své dva setboly využít a po prohraných třech bodech v řadě ztratili naději na rozhodující set.

Mertl triumfem v Brně získal druhý deblový titul v této sezoně, Šafránek získal rovněž druhý titul ze čtyřhry, přičemž ten první vybojoval na challengeru v Bastadu. K tomu však má letos na kontě také tři singlové trofeje.

Semifinále dvouhry

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (198.) [1] - Juan Pablo Ficovich (ARG, 470.) [5] 4:6, 4:6

JAN MERTL (361.) [2] - PETR NOUZA (2082.) [WC] 4:6, 7:6 (5), 7:5

Finále čtyřhry

MERTL, ŠAFRÁNEK - Hampel (AUT), STANĚK [4] 6:4,7:6(8)

Brno Open den po dni

20.7.2017

Brno Open: Šafránek, Mertl a Nouza postupují do semifinále, Kopřiva nestačil na Ficoviche

19.7.2017

Brno Cup: Vrbenský předčasně vzdal Šafránkovi, Nouza překvapivě vyřadil Hampela

18.7.2017

Brno Open: Mertl i Šafránek postupují, čtrnáctiletého Svrčinu zastavil Nouza

17.7.2017

Brno Open: Odstartovaly hlavní soutěže. Ve dvouhře postupují tři Češi

16.7.2017
Brno Open: Čtrnáctiletý Svrčina senzačně prošel do hlavní soutěže. Spolu s ním i další tři Češi

15.7.2017
Brno Open: Do druhého kola kvalifikace prošlo šestnáct českých tenistů