Nechápu, jak jsem takovou hráčku mohla porazit, nevěřila po velkém skalpu Martincová

- Radek Štohl

Na turnaji ve švýcarském Gstaadu se Tereza Martincová postarala ve čtvrtek odpoledne o pořádné překvapení, když v osmifinále po více než dvou hodinách boje porazila první nasazenou Caroline Garcíaovou. Tímto výsledkem si dvaadvacetiletá Češka dokráčela pro vůbec první vítězství nad tenistkou figurující v TOP 20. Úspěch je o to cennější, že francouzská hráčka před měsícem a půl vybojovala na stejném povrchu na French Open čtvrtfinále.

Martincová v prvním kole zdejšího turnaje smetla Irinu Chromačevovou 6:1, 6:2, aby si poté vyšlápla i na nejvýše nasazenou Garcíaovou, kterou zdolala po setech 7:5, 7:6 (1).

„Na začátku utkání jsem byla hodně nervózní, hlavně na servisu," prozradila Tereza Martincová v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. „Ve výměnách odzadu jsem cítila, že je to dobré, že mě nijak nepřehrává. Oplývá ovšem neskutečným servisem a já jsem věděla, že musím také dobře a hlavně chytře podávat. V mezihře jsem si věřila, takže celkově jsem se cítila dobře," pokračovala nadšená čtvrtfinalistka. 

Ta do zápasu nevstoupila ideálně, hned v úvodním gemu si totiž prohrála podání. Na poslední chvíli však v desáté hře dokázala ustát dlouhou hru, ve které celkově odvrátila pět setbolů a využila až osmý brejkbol. O dvě hry později se mohla radovat znovu, čtvrtým využitým setbolem totiž ukončila toto dějství ve svůj prospěch.

„Ty setboly by se daly přirovnat k tomu zápasu v Monterrey," připomněla Martincová zápas na turnaji v Mexiku, kdy jí soupeřka odvrátila pět mečbolů po trefeném esu. „Pokaždé jsem snad dostala neskutečné eso, servis vždy letěl o rychlosti 195km/h a úplně k čáře, s tím se nedalo nic dělat. Rozhodlo, že jsem byla pořád stabilní a solidní odzadu. Snažila jsem se hrát dlouhé údery. Ve výměně jsem měla vždy trochu navrch, ale ona si hodně pomáhala servisem," líčí nelehkou situaci.

Klíčovým momentem možná pro zbytek celého utkání byla úvodní hra druhé sady. V ní dvaadvacetiletá hráčka odvrátila stav 0:40 a celkově šest brejkbolů, aby se o tři hry později dostala ke třetímu brejku v zápase. Následně vedla 4:1 a za stavu 5:3 mohla ukončit zápas při vlastním podání, to se ovšem nepodařilo.

„Od stavu 4:1 pro mě se hodně uvolnila a šla do každého míče, jelikož už neměla co ztratit. Za stavu 5:3 dobře returnovala a já měla spíše průměrný servis, takže jsem si tím moc nepomohla," vrací se k průběhu druhého setu.

Sada nakonec dospěla do zkrácené hry, v níž Martincová dovolila soupeřce uhrát jediný míček. „Na tiebreak jsem si hodně věřila. Výborně jsem v něm zareturnovala i zaservírovala a nebála jsem se do toho jít, ale s kontrolou. Velmi jí sedí tvrdé údery bez liftu, ty vrací neskutečným způsobem, takže jsem se snažila používat servis s kickem do bekhendu," uvádí nastolenou taktiku na vítězný tiebreak.

Garciové aktuálně patří dvacátá pozice a tak není divu, že pro držitelku dvou titulů z okruhu ITF se jedná o dosud největší vítězství kariéry. „Pro mě to tak určitě je. Zbožňuji její styl, zároveň je to nejhezčí hráčka na okruhu. Je z ní už velká hvězda, ale na jejím chování to není vůbec znát. Vlastně nechápu, jak jsem takovou tenistku mohla porazit," směje se Češka, kterou nyní čeká Antonie Lottnerová. Ta v osmifinále vyřadila bývalou sedmou hráčku světa, Patty Schnyderovou. „Musíte si věřit na každého, jinak nemá cenu na ten kurt ani chodit."

V dubnu Martincová vyhrála čtyři zápasy na turnaji WTA v mexickém Monterrey a cítila se úplně "dobitá". V Gstaadu nemusela absolvovat kvalifikaci a po fyzické stránce se cítí výborně. „Cítím se skvěle, dlouho jsem se takto fyzicky necítila. Nemám ani žádné zranění," uzavírá rozhovor sympatická tenistka.