Skandál ve Wimbledonu? Tři zápasy budou prozkoumány kvůli možnému ovlivňování

- Jan Havlovic

Letošní ročník Wimbledonu je minulostí. Trofeje už se blýskají ve vitrínách svých nových majitelů, přesto se o nejslavnějším turnaji světa bude znovu mluvit. Hned tři zápasy budou totiž prozkoumány kvůli možnému ovlivňování.

Ve slavném All England Clubu bylo ve čtvrtek ráno pořádně rušno! Do médií se totiž dostala zpráva, že tři zápasy z letošního ročníku slavného Wimbledonu budou muset být prošetřeny kvůli možnému ovlivňování. Zprávu přinesl krátce před desátou hodinou uznávaný deník Independent.

Orgán Tennis Integrity Unit zabývající se korupcí v tenise ve čtvrtek dopoledne oznámil, že bude muset v následujících dnech prošetřit dva zápasy wimbledonské kvalifikace z Roehamptonu a jeden zápas z hlavní soutěže kvůli neobvykle vysokým sázkám. O jaké konkrétní zápasy se jedná, zatím není známo. 

Tyto zápasy budou prošetřeny společně s jedním zápasem z uplynulého French Open. Orgán TIU zároveň také zdůraznil, že pouhé podezření ještě neznamená, že byly zápasy skutečně ovlivňovány.

Od začátku dubna obdržela 53 oznámení o možném zmanipulování zápasů. Tři z okruhu ATP, jeden z okruhu WTA a zbytek utkání z challengerů a turnajů ITF.

Statistika ukazuje mírný nárůst podezřelých zápasů na tenisovém ukruhu. V roce 2016 obdržela TIU celkem 73 oznámení, kdežto po úvodních šesti měsících letošního roku přišlo na adresu tohoto orgánu hned 83 zpráv o možném zmanipulování zápasu.