Češi na žebříčcích ATP / WTA: Berdych drží 8. příčku, Kvitová má opět na dohled top ten

- Petr Šístek

Zatímco české tenistky zůstaly svými výkony na Roland Garros za očekáváním, Tomáš Berdych i na druhém grandslamu sezony potvrdil své nasazení a díky čtvrtfinále si udržel důležitou osmou pozici. Nízké obhajoby z loňské travnaté sezony mu navíc dávají dobrou naději, že se mu v elitní osmičce podaří udržet i pro nasazení na Wimbledon.

Jiří Veselý opět po dvou letech pronikl do 2. kola pařížského grandslamu, poté ale nedokázal v Prostějově zkompletovat zlatý hattrick, což mělo za následek propad o 7 míst na 67. pozici. Ještě výrazněji, až na 71. místo, klesl Lukáš Rosol, který se ale na Roland Garros prezentoval skvělým výkonem a obhájce titulu Stana Wawrinku dostal v úvodním kole na pokraj vyřazení. Následný konec ve čtvrtfinále challengeru v Prostějově ale pro něj byl zklamáním a chuť si pokusí spravit na právě začínajícím Sparta Prague Open, kde plní roli nasazené jedničky.

Adam Pavlásek si i přes nezdar ve finálovém kole kvalifikace French Open jako šťastný poražený poprvé v kariéře zahrál v hlavní soutěži grandslamového turnaje a dokázal toho náležitě využít. Díky zvládnutému pětisetovému zápasu s Carballesem-Baenou a následnému čtvrtfinále v Prostějově poskočil o 18 míst na 114. příčku a je padesát bodů od průniku do elitní světové stovky.

Radek Štěpánek nepřestává udivovat tenisovou veřejnost, ve 37 letech se dokázal kvalifikovat i na druhém grandslamu letošní sezony a stal se tak nejstarším hráčem v hlavní soutěži Roland Garros od roku 1980. V ní byl k němu los velmi krutý a přisoudil mu druhého nasazeného Andyho Murrayho. Štěpánek pozdějšímu finalistovi připravil krušné chvilky, byl dva míče od výhry, ale nakonec podlehl 5:7 v pátém setu.

Krásný zápas odehrál i po boku Nenada Zimonjiče v osmifinále čtyřhry proti bratrům Bryanovým, ale právě kvůli tomuto utkání se nakonec nemohl zúčastnit challengeru v Prostějově, a tak v žebříčku klesl o jedno místo. Kýženému posunu do první stovky se ale bude moci přiblížit během jeho oblíbené právě začínající travnaté sezony.

Díky triumfu na turnaji futures v Jablonci nad Nisou se na své kariérní maximum, 235. místo, posunul Marek Michalička. Stejně tak si své maximum vylepšil i Zdeněk Kolář, který zvítězil na futures v Praze na Spojích a patří mu již 302. pozice. O průnik do první třístovky bude nyní bojovat na challengeru Sparta Prague Open.

Poté, co se Petra Kvitová po dvou utržených kanárech ve 3. kole loučila s Roland Garros, spokojená rozhodně nebyla, ale i tento výsledek jí stačil k posunu na 11. pozici pouhých 32 bodů za desátou Timeu Bacsinszkou. Karolína Plíšková svou věčnou grandslamovou smůlu neprolomila ani v Paříži a s turnajem se rozloučila již v 1. kole. I přesto se ale posunula o dvě místa na 17. příčku.

Těžký úkol měla na French Open loňská finalistka Lucie Šafářová. První dvě kola zvládla s velkým přehledem, poté ale se Samanthou Stosurovou nedokázala navázat na výhru z pražského finále, s turnajem se rozloučila ve 3. kole a v žebříčku se propadla až na 29. pozici. O místo za ní je Barbora Strýcová, která potvrdila, že zažívá skvělou sezonu. V Paříži dokázala vyhrát zápas ve dvouhře po trýznivých 12 letech a do 3. kola postoupila dokonce poprvé v kariéře.

Denisa Allertová, která na Roland Garros startovala po vleklých zdravotních problémech, poprvé v životě nevyšla vítězně z úvodního kola grandslamového turnaje, když byla nucena skrečovat. V žebříčku v důsledku toho klesla o deset míst na 80. příčku. O průnik do elitní stovky se nyní budou snažit Kateřina Siniaková (102.) a Kristýna Plíšková (108.), které se v tomto týdnu představí na travnatých turnajích WTA v ‘s Hertogenboschi a Nottinghamu.