Éra královny Karolíny I. je tu! Jak dlouho ale dokáže vládnout?

- Ivo Horký

Užívá si první týden na tenisovém trůnu. Karolína Plíšková dokázala to, co před ní pouze 22 hráček: stanout na té úplně nejvyšší příčce světového žebříčku. A experti i fanoušci se přou: je to jen letní výkřik do tmy, anebo snad začátek trvalejšího vládnutí české ranařky?

Celkem 1266 tenistek aktuálně eviduje světový žebříček WTA, z toho je 43 Češek. A jedna z nich shlíží na všechny úplně seshora. „Je to krásný pocit, splnění jednoho z mých dětských snů,“ opakuje Plíšková.

Schylovalo se k tomu už nějaký pátek – v grandslamové Paříži chyběl kousíček, vyšlo to až ve Wimbledonu. Jenže při aktuální obrovské vyrovnanosti v Top 10 si Kája nemůže být ničím jistá. Rumunka Halepová jí dýchá na záda, na dostřel zůstává i sesazená královna Němka Kerberová, mlsně pomýšlejí na trůn i Britka Kontaová či španělská wimbledonská šampionka Muguruzaová. Jasnou vládkyni kalibru Sereny Williamsové nynější tenis nemá. Díky tomu je Plíšková na vrcholu. Kvůli tomu se ovšem musí o svůj post i třást...

Test v New Yorku
Už teď se vyrovnala Australanu Rafterovi, který vládl mužskému tenisu pouhý týden. A už ví, že první na světě bude i po neděli, čímž dorovná Španěla Moyu i Australanku Goolagongovou. Na americké betony Plíšková vyrazí pořád jako jednička. Pravda, obhajuje pak triumf z Cincinnati a s ním i 900 bodů, nicméně spousta loňských bodů se škrtá i jejím rivalkám. Pokud nenastane zcela mimořádná situace, udržet se na špici do US Open by pro Karolínu neměl být problém. Newyorský grandslam končí 10. září, čili česká vlaječka nejspíš bude na ženském tenisovém Mount Everestu zapíchnuta minimálně osm týdnů.

A pak to přijde! Plíšková si loni zahrála na US Open finále, což se rovná 1300 bodů. „Poprvé v kariéře budu v situaci, kdy musím obhájit takovou porci bodů, ale nechci se z toho stresovat,“ prohlásila. Loňská šampionka Kerberová je na tom ještě hůře, takže nebezpečí útoku na první místo číhá od jiných – hlavně Halepové.

Pokud ale Kája tenhle obrovský test přežije bez úhony, už to bude pohodička. Vždyť v asijských halách loni na podzim selhala, takže do konce roku nic moc neztratí. Šance, že by se v tom případě udržela na trůnu až do startu sezóny 2018, není rozhodně malá. Pokud by jí to opravdu vyšlo, vyhoupla by se s 24 týdny na čele rankingu až na 14. místo mezi všemi tenisovými královnami!

Jedničky podle týdnů

1. Grafová – 377
2. Navrátilová – 332
3. S. Williamsová – 319
4. Evertová – 260
5. Hingisová – 209
6. Selešová – 178
7. Heninová – 117
8. Davenportová – 98
9. Wozniacká – 67
10. Azarenková – 51
11. Mauresmová – 39
12. Kerberová – 34
13. Safinová – 26
14. Austinová – 21, Šarapovová – 21
16. Clijstersová – 20
17. Jankovičová – 18
18. Capriatiová – 17
19. Sánchezová Vicariová – 12, Ivanovičová – 12
21. V. Williamsová – 11
22. Goolagongová Cawleyová – 2
23. PLÍŠKOVÁ – 1