Zářící naděje českého tenisu! Čtrnáctiletý Svrčina prolétl kvalifikací dospělých bez ztráty setu

- Jan Vojkůvka

Lépe si už snad premiéru mezi dospělými představit nelze. Talentovaný mladíček Dalibor Svrčina obdržel od pořadatelů Brno Open divokou kartu do kvalifikace a při svém prvním představení na profesionálním okruhu hladce prolétl až do hlavní soutěže, kde si zahraje o svůj první bod do žebříčku ATP.

„Je strašně hezké, že jsem hned na prvním turnaji postoupil z kvalifikace,“ usmíval se Svrčina po postupu přes slovenského tenistu Samuela Hodora, který do zápasu nastupoval se zdravotními problémy a po prohraném prvním setu 1:6 se rozhodl skrečovat a pustit českého mladíka do hlavní soutěže. „Už v prvních gemech nějak hůř běhal, vypadal unaveně a něco mu asi bylo,“ podotkl Svrčina.

Teprve čtrnáctiletý Svrčina však neměl na růžích ustláno. Kromě zápasu s Hodorem musel v předcházejících dvou kolech porazit dva silné protihráče. Popasoval se s nimi ale výborně! V prvním kole přehrál dvaadvacetiletého Rakušana Nenada Vladusice, osmifinalistu turnaje v Pardubicích, 6:3, 6:0. A v kole druhém si poradil s pátým nasazeným Japoncem Riou Nogučim 6:3, 6:4.

Právě osmnáctiletý Japonec byl nejvýraznější překážkou v cestě Dalibora do hlavní soutěže. Aktuálně 1477. hráč světa byl letos už dvakrát v osmifinále turnaje ITF, včetně podniku v Ústí nad Orlicí. Ale i s ním svou úlohu zvládl na jedničku a vysloužil si nakonec účast mezi výkonnostně mnohem silnějšími soupeři, proti nimž může nyní zápolit.

Trofeje sbírá už přes rok

Nakolik je Dalibor Svrčina možnou budoucností a vycházející hvězdou českého tenisu potvrzuje i mezi juniory. Ve svých teprve čtrnácti letech figuruje na 72. místě juniorského rankingu a na kontě má nespočet úspěchů. 

Už v květnu 2016 vybojoval ve švédském Varnamu první titul v juniorské čtyřhře, na což navázal v srpnu v Žilině, rovněž v deblu, ve kterém uspěl i záhy v bosenském Mostaru. Čím více hrál ve světové konkurenci, tím lepším se stával hráčem a individuální úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

V červenci se stal mistrem Evropy do 14 let na šampionátu v Plzni. V cestě za vytouženou trofejí neztratil ani set a stal se po třiceti letech a vítězství Martina Damma prvním českým hráčem, jemuž se podařilo v nejmladší mužské kategorii získat titul evropského šampiona. Posléze už prostějovský mladík, jehož idolem je Novak Djokovič, začal sbírat trofeje ve dvouhře i na juniorském okruhu.

Poslední zářijový týden v chorvatském Veli Losinju slavil svůj premiérový juniorský titul ve dvouhře. Listopad 2016 přinesl triumf ve Spojených arabských Emirátech, v březnu letošního roku pak prohrál ve finále v uzbeckém Taškentu a přišlo čekání na výrazněji vydařený turnaj.

Po plzeňské juniorce přišla krasojízda na futuru

Na začátku července však nastoupil do domácího podnik v Plzni Ex Pilsen Babolat Cup, na němž v prvním kole přehrál Moritze Thiema, bratra Dominica Thiema, který v současnosti válí v první desítce žebříčku ATP. Svrčina se nastartoval k parádním výkonům, jež zakončil finálovým vítězstvím nad Jonášem Forejtkem 6:7(0), 7:5, 6:2 a ziskem svého v pořadí šestého juniorského titulu (třetího ve dvouhře).

Formu, jíž nabral v Plzni, si přivezl i do Brna. Po výtečných výkonech hladce prolétl kvalifikací a chystá se na účast na turnaji dotovaném 25 000 tisíci dolary. O zisk premiérového bodu do žebříčku se v úterý utká se svým krajanem Petrem Nouzou, který minulý týden v Pardubicích šokoval postupem do čtvrtfinále a výhrou nad zkušeným Petrem Michnevem.

Dotáhne Svrčina tento týden senzaci až k umístění na žebříčku dospělých?

Rozhovory po kvalifikačních zápasech v Brně

Napsali jsme o Daliboru Svrčinovi

Mládí vpřed! Dalibor Svrčina ovládl čtyřhru juniorky ve Värnamu

Svrčina evropským králem! Nebylo to snadné, tvrdí mladý tale

Mládežnická Mistrovství Evropy: Svrčina ovládl šampionát do 14 let! Hindová svůj souboj prohrála