ITS CUP: Kladivová nasazenou jedničku nezaskočila, českou bitvu ovládla Žovincová

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Pouhá čtyři místa v hlavní soutěži olomouckého ITS CUPu čekala na úspěšné kvalifikantky, jež v pondělí zabojovaly ve finálovém kole o svou vstupenku do turnaje. O postup si zahrály také tři domácí hráčky. Aneta Kladivová se musela popasovat s nejvýše nasazenou ženou kvalifikace Rumunkou Serbanovou, favoritku ale nepřekvapila. Jedna česká postupující do hlavní soutěže ale byla jistá - Magdalena Pantůčková s Vendulou Žovincovou změřily síly v přímém souboji. Lépe si nakonec vedla druhá jmenovaná.

Kladivová si v hlavní soutěži ITS CUPu nezahraje
Česká tenistka Aneta Kladivová nestačila ve 3. kole kvalifikace na rumunskou nasazenou jedničku Ralucu Georgianu Serbanovou a prohrála s ní po setech 1:6, 4:6. Češku nejvíce zradilo podání - úspěšnost prvního servisu měla jen na 40% a ve výměnách s dvacetiletou soupeřkou byla tou slabší hráčkou.

Během utkání sice dokázala hned třikrát sebrat Serbanové servis, sama si ale podání prohrála hned sedmkrát a nevytěžila nic ani z nadějného vedení 4:3 s výhodou brejku ve druhém setu.

Českou bitvu vyhrála Žovincová
Dvacetiletá Vendula Žovincová si v Olomouci stejně jako před rokem zahraje v hlavní soutěži. Česká hráčka zdolala ve finálovém utkání kvalifikace o dva roky mladší krajanku Magdalenu Pantůčkovou.

První set byl jednoznačně v režii Žovincové, která jej vyhrála 6:2. Začátek druhého dějství byl vyrovnaný až do stavu 3:3, v sedmé hře pak Žovincová získala servis soupeřky a brejk posléze potvrdila. Za stavu 5:4 ale pražská tenistka duel nedopodávala, a ačkoliv záhy vedla díky dalšímu brejku 6:5, neuspěla ani na druhý pokus.

Mrzet ji to ale příliš nemuselo, neboť v tiebreaku to byla právě Žovincová, která uspěla. Těsné vítězství 7:5 poslalo loňskou osmifinalistku mezi elitní startovní pole turnaje, jehož hlavní soutěž odstartuje v hanácké metropoli v úterý.

Finále kvalifikace
Raluca Georgiana Serbanová (ROU, 394.)[1] - ANETA KLADIVOVÁ (1085.) 6:1, 6:4
Ani Mijačiková (CRO, 602.) - Nina Potočniková (SLO, 551.)[8] 0:6, 6:2, 6:7(3)
VENDULA ŽOVINCOVÁ (604.) - MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (536.)[7] 6:2, 7:6(5)
Sabrina Santamariová (USA, 501.)[4] - Karen Barritzaová (DEN, 509.)[5] 6:1, 6:3

ITS CUP den po dni

16.7.2017
ITS CUP: M. Pantůčková otočila zápas, do finále kvalifikace postoupily také Kladivová s Žovincovou

15.7.2017
ITS CUP: Do druhého kvalifikačního kola v Olomouci prošlo sedm Češek