Cesta krále Federera k triumfu č. 8: nejvíc ho trápil obrozený Berdych!

- Ivo Horký

Jak se jmenovala největší překážka tenisového fenoména Rogera Federera na cestě za rekordním osmým wimbledonským vavřínem? Přece Tomáš Berdych! Právě český borec jej v semifinále dokázal nejvíce zahnat do kouta, což je samo o sobě velká pocta.

Nepřestává udivovat. Své limity posouvá i v 35 letech stále dál, do galaktických výšin. Švýcarský bourák šokoval už v lednové Austrálii, kdy hned při svém comebacku k tenisu po půlroční pauze dokázal triumfovat. Následně ovládl i prestižní americké akce v Indian Wells a Miami, a nyní kraloval posvátnému Wimbledonu.

A pozor, dokonce bez ztráty sady! „To, že jsem neztratil ani set, je vážně kouzelné,“ smál se Federer. Aby ne, v éře velkých rivalů Nadala, Djokoviče a spol. není na něco takového zvyklý. Vždyť ze svých 19 grandslamových trofejí něco podobného dosud dokázal jen jedinkrát – na Australian Open 2007!

Semifinálová prověrka
Ale zase taková pohodička to letos v All England Clubu nebyla, musel se mít neustále na pozoru. Pětkrát jej soupeři dostali až do tie-breaku, ale Švýcar všechny zkrácené hry zvládl – proti Berdychovi dokonce hned dvakrát.

Právě semifinálová bitva s českou jedničkou byla pro Federera největší prověrkou. Musel odehrát nejvíc gemů, výměn a na kurtu strávil nejvíce času. „Tomáš hrál velice dobře, bylo to těsné, byl vážně blízko,“ ocenil ho. Přitom v lednovém Melbourne seřezal Berdycha ve 3. kole 6:2, 6:4, 6:4 a český hráč byl z toho tehdy v lehkých depresích...