Radši budu hrát tenis, než abych makal někde v kuchyni, řekl otevřeně Kyrgios

- Jan Vojkůvka

Australan Nick Kyrgios, vycházející hvězda mužského tenisu, nadále potvrzuje, že stále není připraven se celý odevzdat pouze hře a zůstává za svými možnostmi, jež skýtá jeho potenciál. Dvaadvacetiletý vítěz čtyř juniorských grandslamových titulů se nedokáže udržet motivovaný a pouze hvězdné záblesky ukazují, kam až by to mohl dotáhnout.

Problémy s motivací má Australan s řecko-malajsijskými kořeny od začátků své kariéry. Světová dvacítka místo podávání konstantních výkonů mnohdy předvádí spíše svůj nezájem o hru a zápolení na dvorci se snaží nebrat příliš vážně. Na jednu stranu dobrý přístup, pokud dokážete hodit za hlavu neúspěchy, avšak také špatný přístup, pokud vypustíte utkání, jež byste mohli vyhrát.

Chování mladého tenisty na dvorci je často vystaveno kritice bývalých hráčů i široké veřejnosti. Každý si asi vzpomene na situaci, kdy Kyrgios v minulé sezoně na Masters v Šanghaji odchodil zápas s Němcem Mischou Zverevem a po porážce 3:6, 1:6 vyfasoval za nesportovní přístup suspendaci pro zbytek sezony.

Ani letos se nevyhnul podobným eskapádám. Na Australian Open bezdůvodně začal vypouštět utkání druhého kola s Italem Andreasem Seppim, nad nímž vedl 2:0 na sety. Kyrgios ztratil zájem o hru a rázem se Seppimu podařilo srovnat na 2:2. V rozhodující páté sadě sice Kyrgios předvedl několik světlých okamžiků ve snaze dostat se zpět do hry, ale bylo příliš pozdě.

Přitom během březnových turnajů v Severní Americe hrál bezvadně. Věnoval svou pozornost pouze tenisu a zastavit ho dokázal v Indian Wells i Miami až Roger Federer. Jenže stejně, jak skvěle dokáže hrát, úplně stejně zvládá zápasy i odchodit. Po prohře v Lyonu s Nicolasem Kickerem prohlásil: „Raději bych si šel s kamarády zatrénovat.“

„Já ani nevím, jak se plně zabývat tenisem a dát tomu všechno. Je to jen hra, jen sport. Je to pouze malá část mého života,“ snažil se vysvětlit své problémy s koncentrací a motivací v rozhovoru pro časopis New Yorker.

Správná otázka tak zní, proč vlastně s tenisem pokračuje a neskončí? Přesně na to se ho Louisa Thomasová z New Yorkeru rovněž zeptala a Kyrgios měl jednoduchou odpověď: „Radši budu dělat tohle, než abych makal někde v Chipotle (restaurace, jež se zaměřuje na mexická jídla, pozn. redakce) nebo tak,“ podotkl Australan. „Je to pro mě snadný způsob, jak vydělat peníze,“ odtušil.

A v tom má pravdu. Vítěz tří turnajů ATP si za svou kariéru vydělal více než 4,5 milionů dolarů. Mnohem více, než by si mohl za několik životů vydělat jako řadový zaměstnanec.

„Vždyť pouze trefuju míček přes síť. Ale samozřejmě, vyrostl jsem v tomhle prostředí a je to součástí mé osoby. Vlastně je to jediné, co umím,“ dodal.