Federer neztratil set ani s Čiličem a slaví osmý titul z Wimbledonu!

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Wimbledon zná svého nového šampiona – je jím pětatřicetiletý Švýcar Roger Federer, který v londýnském All England Clubu slaví celkově poosmé. Po dnešku již devatenáctinásobný grandslamový vítěz neztratil v celém turnaji ani sadu, když si v rozhodujícím utkání poradil i s Marinem Čiličem, kterého přehrál 6:3, 6:1 a 6:4. Chorvata, kterého během duelu sužovaly i zdravotní trable, se neobvykle trápil na podání, o které v utkání přišel hned v pěti případech, a zaznamenal jen pět es.

Byl to překvapivě Čilič, kdo si v utkání vypracoval na returnu první možnost na brejk. Ta mu ale paradoxně dost možná uškodila. Chorvat ve čtvrté hře za stavu 40:30 neproměnil brejkbol, aby v následující hře pustil Federera sám do vedení 40:0. Dvěma míči sice Čilič snížil, třetí hrozbu už ale neodvrátil. Světová pětka následně brejk potvrdila čistou hrou, kterou při svém dalším podání zopakovala. To soupeř se nadále trápil. Na 3:4 snižoval poté, co své vedení 40:0 musel hájit až skrze shodu, za stavu 4:5 už pak během stejné fáze gemu neuspěl, když nabídl Federerovi dva setboly. Ten druhý Švýcar využil a získal tak vcelku pohodově první sadu. Zajímavostí jistě je, že k vidění nebylo v úvodním dějství ani jedno eso.

Federerova jízda a Čiličovo trápení - to byla druhá sada. Ta začala rychlým brejkem, o který se opět postaral ve druhé hře Švýcar, který soupeře dokonce přiměl na lavičce k několika slzám. Chorvat nebyl i zdravotně ve své kůži, finále Wimbledonu ale nehrajete každý den, a tak z boje neutekl. Ve čtvrtém gemu snižil na 1:3, jenže o dvě hry později ztratil svůj servis už počtvrté a Federer tak rázem podával na výhru v sadě. Počínal si zkušeně, když jej zakončil čistou hrou. O jeho vítězství i vzhledem k rozpoložení obou finalistů asi v tu dobu už nikdo nepochyboval.

Třetí set byl nejvyrovnanějším. Čilič bojoval, ve třetím gemu odvrátil brejkbol a zdálo se, že jeho bolesti trochu odeznívají. Jenže na returnu byl Chorvat ve finále prakticky neškodný. Kromě již zmíněného brejkbolu z první sady neměla světová šestka žádnou další možnost, a tak přišlo nevyhnutelné. V sedmém gemu se dostal Federer na příjmu do vedení 40:15 a servis soupeře prolomil. O dvě hry později podával pětatřicetiletý Švýcar na zisk svého devatenáctého grandslamového titulu, z toho osmého právě na Wimbledonu. A svou misi dovedl druhým proměněným mečbolem do zdárného konce. Slzy byly rázem k vidění i na druhé straně - tentokrát ovšem ve znamení štěstí.

Vyplatilo se! Semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha se v pokročilejším tenisovém věku rozhodla podrobit úspěchu na travnatém grandslamu vše a vynechala proto celou antukovou část sezóny včetně Roland Garros. A tento krok přinesl kýžené ovoce – Federer neztratil na celém Wimbledonu ani jednu sadu a po letošním Melbourne přidává do sbírky tento rok už druhý grandslamový titul. V pondělním vydání žebříčku se posune na třetí místo, na vedoucího Murrayho bude ztrácet už jen 1 205 bodů.

„Občas je to kruté, ale bojoval skvěle. Je to hrdina,“ vyzdvihl na úvod své řeči přímo na kurtu Federer svého chorvatského soupeře krátce poté, co si převzal trofej. „Může být na sebe pyšný, dostal se až do finále. Odehrál dobrý turnaj, občas se to ale ve finále nesejde nejlépe. Přeji mu, aby to příště bylo lepší,“ usmíval se na Čiliče, který mu uznale pokyvoval.

„Cítím se skvěle. Jsem zpět a mám trofej. Neztratil jsem na turnaji ani set, což je něco úžasného, nemůžu tomu ani věřit,“ pronesl Federer a bleskově si vysloužil bouřlivé ovace publika.

Švýcar na Wimbledonu triumfoval jako jediný tenista v historii už poosmé. „Před rokem jsem na tom nebyl nejlépe, ale věřil jsem, že se mohu vrátit. Toto jsou okamžiky, pro které člověk žije,“ přiznal Federer. „Hrát zde na centrálním dvorci je neuvěřitelné. Doufám, že to nebylo naposledy a že se za rok vrátím obhajovat titul,“ vysloužil si devatenáctinásobný grandslamový vítěz další uznání přítomných diváků. 

Smíšenou čtyřhru ovládli J. Murray s Hingisovou
Wimbledonský turnaj ve smíšené čtyřhře ovládl nejvýše nasazený pár, který tvořili Brit Jamie Murray se Švýcarkou Martinou Hingisovou. Oba si ve finálovém utkání poradili s loňskými vítězi Henrim Kontinenem z Finska a domácí Heather Watsonovou, a to po setech dvakrát 6:4. Přemožitelé české dvojice Roman Jebavý, Lucie Hradecká z druhého kola neztratili na letošním ročníku grandslamového podniku ani sadu.

Vrbenský na deblový titul z Wimbledonu nedosáhl
Velkého úspěchu dosáhl ve wimbledonské juniorce český tenista Michael Vrbenský, který se dostal společně s Rakušanem Jurijem Rodionovem až do finále čtyřhry chlapců! V souboji o titul ovšem nasazené trojky neuspěly, když argentinsko-tchajwanskému páru Geller, Hsu podlehly dvakrát 4:6. 

Český mladík se ale rozhodně nemá za co stydět, na trávě odehrál teprve svůj druhý turnaj, z toho první grandslamový.

Vítězem wimbledonské juniorky Španěl Davidovich Fokina
Juniorskou část Wimbledonu ovládl osmnáctiletý Španěl Alejandro Davidovich Fokina (638.), který si ve finále poradil 7:6(2) a 6:3 s Argentincem Axelem Gellerem (1497.). Fokina na celém turnaji neztratil ani sadu. Na poraženého čeká ještě finále čtyřhry, v níž se na protější straně dvorce představí i Čech Michael Vrbenský.

Finále dvouhry mužů
Marin Čilič (CRO)[7] – Roger Federer (SUI)[3] 3:6, 1:6, 4:6

Finále smíšené čtyřhry
J. Murray (GBR), Hingisová (SUI)[1] – Kontinen (FIN), Watsonová (GBR) 6:4, 6:4

Finále dvouhry chlapců
Alejandro Davidovich Fokina (ESP)[8] – Axel Geller (ARG) 7:6(2), 6:3

Finále čtyřhry chlapců
Rodionov (AUT), VRBENSKÝ[3] – Geller (ARG), Hsu (TPE)[2] 4:6, 4:6

Finále čtyřhry dívek
Danilovičová (SRB), Juvanová (SLO) – McNallyová, Osuigweová (obě USA)[4] 6:4, 6:3