Kája může hrát ještě lépe! V Americe bude v dobré formě, věří kouč Plíškové David Kotyza

- Jan Vojkůvka

Spolupráce mezi trenérem Davidem Kotyzou a tenistkou Karolínou Plíškovou začíná přinášet stále větší a chutnější plody. Když v lednu začal pětadvacetiletou hráčku trénovat, cíle byly jasně stanoveny. Rychlost, s jakou získali post světové jedničky, však i Kotyzu překvapila. „Zatím mi to popravdě moc nedochází,“ řekl s úsměvem.

Během tiskové konference Karolíny Plíškové doprovázel svou svěřenkyni také kouč David Kotyza, který se stal součástí cesty české hráčky za historickým úspěchem. „Cítím zodpovědnost, abychom jí teď s ostatními členy týmu pomohli ke splnění dalšího snu, kterým je vyhrát grandslamový titul,“ plánoval bývalý kouč Petry Kvitové či Caroline Wozniacké.

Od lednového zahájení spolupráce se společně dočkali hned tří titulů v Brisbane, Dauhá a Eastbourne a po dalších kvalitních výsledcích bude Karolína v pondělí vyhlášena novou světovou jedničkou. „Ale myslím, že může hrát ještě lépe,“ upozornil Kotyza. „Pro mě je to zatím nekončící práce a já jsem rád, že tohle je určitý motivační prvek, který jí dodá energii.“

Pozitivním signálem je pro Kotyzu fakt, že stále vidí ve hře Plíškové rezervy a i sama hráčka si je uvědomuje. „Kája je jedničkou a odtud už žádná cesta výš nevede. Pro nás je důležité, že si uvědomujeme, že i přesto, že je Kája světovou jedničkou, tak máme rezervy, na kterých musíme pracovat,“ odtušil zkušený kouč. „Kája se určitě může ještě zlepšovat a já se na tu práci moc těším,“ usmál se. „Ještě jsem světovou jedničku netrénoval, tak uvidíme na dalším turnaji.“

Oběma to dodává potřebnou šťávu do další dřiny, která musí před šňůrou turnajů v Severní Americe nastat. „Od začátku spolupráce je tohle první opravdu delší časový úsek, kdy můžeme kvalitně pracovat. Věřím, že Kája bude v Americe v dobré formě,“ řekl Kotyza.

Na Plíškovou však nečeká nic snadného. Z minulé sezony obhajuje titul ze Cincinnati a finále grandslamového US Open. Dva velké turnaje, které mohou opět zamíchat pořadím na čele žebříčku, na němž chce Plíšková setrvat co nejdéle.

Nadcházející část sezony tak otestuje sílu spojení Kotyzy s Plíškovou. Právě obhajoba bodů na nejbližších turnajích totiž bude prioritou následujících týdnů a měsíců. „Předpoklady být dlouhodobě jedničkou určitě má,“ podotkl Kotyza. „V současnosti žádná hráčka výrazně nedominuje a můžeme očekávat urputné boje o ten trůn na každém turnaji a já jsem rád, že Kája bude součástí téhle soutěže.“

Ani obrovský úspěch ovšem neumlčel kritické hlasy, které připomínají, že nebýt těhotenství Američanky Sereny Williamsové, Plíšková by s největší pravděpodobností novou světovou jedničkou nebyla. Kotyza však má na celý problém svůj pohled.

„Každý ví, že Serena je fenomenální tenistka a kraluje ženskému tenisu už hrozně dlouho,“ řekl. „Ale i některé jiné hráčky se staly jedničkami poté, co třeba Serena nehrála celou sezonu. Naposledy to byla například Caroline Wozniacká v roce 2010 a 2011, kdy Serena v obou sezonách prakticky nehrála půl roku. (Williamsová) je prostě neuvěřitelná, ale rozhodně to neubírá nic na tom, jak se snaží ty ostatní hráčky," dodal Kotyza.