Hrdlička a „jeho“ jednička Plíšková: Jsem na Karolínu strašně pyšný, říká

- Jakub Slunečko

Na internetových diskuzích a v bulváru je Michal Hrdlička často štván, nad to se ale teď může povznést. I jeho partnerka Karolína Plíšková totiž na pondělní tiskovce v Praze přiznala, že k postu světové jedničky ji pomohl právě on. Hrdlička, který teď českou hvězdu se svou agenturou zastupuje, se v rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal o výzvách, které ho společně s novou světovou jedničkou čekají. „Chceme mít mimotenisové aktivity Karolíny pod kontrolou a v rámci únosnosti. Post jedničky ji nesmí zbytečně unavovat a ovlivňovat tenisové výsledky,“ říká.

Vraťme se do dubna, kdy vaše pracovní spolupráce s Karolínou začala. Teď je z ní světová jednička, jaké to pro vás po takhle krátké době je?
Naše spolupráce oficiálně vznikla v dubnu, ale započala už na začátku tohoto roku. Dohady o odkoupení marketingových práv se ale táhly. Poslední měsíce jsou pro mě mnohdy hodně náročné, ale na druhou stranu je to hodně zajímavá práce a pro všechny členy našeho týmu je čest vytvářet servis světové jedničce. Nemůžu všechno zvládnout sám, už vůbec ne v kombinaci s mými pracovními závazky v televizi Digi. Proto pracujeme v širším kolektivu, každý má nějaké kompetence.

Proč Karolína najala vás, chtěla se osamostatnit?
Chtěli jsme mít všechno v naší gesci. Nejprve jsme kooperovali s původní agenturou – Českou sportovní. Přemýšleli jsme postupně, jestli odkoupit marketingová práva, nebo stornovat dosavadní kontrakty. To nepřicházelo moc v úvahu. Nakonec jsme přirozeným vývojem sledu událostí došli k závěru, že marketingová práva odkoupíme.

Sponzoři většinou předem do smlouvy vypisují tabulky, podle kterých dostane hráčka určitou odměnu, když dosáhne tenisového úspěchu. Taky to teď Karolína má tak, že ji za post světové jedničky čeká nějaká odměna?
Je to standardní, že řada partnerů dává do rámcových smluv bonusové složky. Je to ale hodně individuální, ad hoc se řeší každá smlouva s každým partnerem. Nemůžu proto říct, jak to obecně bude u Karolíny, každý partner to má jinak.

Co teď je pro Karolínu jako světovou jedničku nejdůležitější?
Pokud to bude možné, chceme mít její mimotenisové aktivity pod kontrolou a v rámci únosnosti. Nesmí ji zbytečně unavovat a ovlivňovat tenisové výsledky. To je obecně považováno za největší strašák. Když je někdo jednička a až moc se téhle pozici věnuje, tak se to na výsledcích negativně odráží. Toho se chceme vyvarovat, ale Karolína si uvědomuje, že jako světová jednička musí marketingové povinnosti zvládnout. Musíme to celé správně skloubit tak, aby všechno perfektně fungovalo.

Jaké je to pro vás osobně, že máte doma světovou jedničku?
Jsem strašně pyšný na to, co dokázala. V rámci České republiky je to mimořádný úspěch. Hlavně když přihlédneme k tomu, jaká konkurence se v tenisu nachází a jak je tenis, hlavně v ženské části, široce rozšířen. Je to proto jeden z největších úspěchů v historii České republiky, dokonce bych to srovnal se Zlatým míčem pro Pavla Nedvěda. Takovou to pro mě má hodnotu.

Jak je těžké pro vás oddělit pracovní život a váš vztah?
Zvládáme to oddělit celkem slušně. Museli jsme si vytyčit základní mantinely a pravidla, aby práce nezasahovala do našeho osobního života. Někdy se toho nahromadí víc, ale Kája je v téhle oblasti v pohodě. Hlavně osobní život nesmí narušit její tréninkový plán a tenisový proces, který zůstává nadále prioritou.

Mluvil jste na tiskovce o tom, co o vás média píšou. Zvládáte to ještě vstřebávat po tom, co jste v posledních letech častým terčem bulváru?
Máte pravdu, že špíny je hodně, a není úplně příjemné to číst. Po pravdě se ke mně všechno většinou donese. Hlavně s bulvárními novinami mám už historicky ne příliš dobré zkušenosti, a to mluvím i období před vztahem s Kájou. Vozily se po mně od dob, kdy jsem fungoval na Nově a rozešel jsem se s bývalou partnerkou. Nějak se to se mnou veze až do teď, aniž bych tomu dával příčinu. Více méně všechny rozhovory odmítám, když se netýkají profesních věcí, nechodím na večírky a chci se stáhnout z veřejného podvědomí. Baví mě komentovat fotbalové a tenisové přenosy, moderovat, tohle mě naplňuje. Plus samozřejmě zastupovat Karolínu jako světovou jedničku.