Z výkonu mám dobrý pocit, řekl Berdych po bitvě s Federerem. Nyní touží po první desítce

- Jan Vojkůvka

Semifinále Wimbledonu se pro Tomáše Berdycha stalo podruhé v řadě konečnou stanicí. Loni opouštěl All England Club po porážce s pozdějším vítězem Andym Murraym a i letos padl až s největším favoritem, kterým je Roger Federer. Přesto český tenista na závěr svého účinkování v Londýně předvedl výborný výkon a pouze výborná hra soupeře ho připravila o možnost zahrát si ve finále. „Z výkonu mám dobrý pocit, z výsledku určitě ne,“ řekl Berdych po utkání.

Po skalpu Dominica Thiema v osmifinále a postupu před Novaka Djokoviče ve čtvrtfinále čekal na Tomáše Berdycha nejnáročnější soupeř ze všech. Švýcar Roger Federer postupoval turnajem bez ztráty setu a do utkání vstupoval v roli jasného favorita. Až český tenista se však stal první vážnější prověrkou jeho připravenosti.

„Myslím, že po celý turnaj jsem předváděl opravdu dobrý tenis. Ale naneštěstí jsem potkal chlápka, co je právě ve své nejlepší formě a hraje nejlépe ze všech,“ řekl na tiskové konferenci Berdych, jenž se v utkání opět opíral zejména o svůj servis.

Ve výměnách byl zejména na začátku zápasu o dost slabší, ale postupem času si začínal stále více věřit. Pochopil, že i s Federerem se dá hrát. Jen v koncovkách úvodních dvou sad něco málo chybělo k tomu, aby zvrátil skóre na svou stranu a nadiktoval zápasu trochu jiný průběh.

„V tie-breacích jsem ani šanci necítil,“ uvedl Berdych pro ČTK. „Spíš jsem mohl využít některý z brejkbolů.“ V prvním setu se chléb ve zkrácené hře začal lámat za stavu 3:4, v tom druhém prohrával rychle 1:5. Oba tiebreaky prohrál shodně 4:7 a na řadu přišel třetí set, ve kterém byl Berdych blízko zisku soupeřova podání v šestém gemu, když měl dva brejkboly v řadě.

„Vždycky ukázal, jak teď hraje dobře. Jakmile se objevila příležitost, výborně zaservíroval. Dal eso, nebo se dostal z těžké výměny,“ podotkl český tenista. I ony dva brejkboly odvrátil Federer parádním servisem. Když následně v další hře přišel Berdych sám o podání, jeho odpor se zlomil. Na returnu se nedokázal prosadit a semifinále prohrál.

Zápas, jenž trval dvě hodiny a 18 minut, přinesl spoustu krásných výměn a především vítězných míčků. Berdychovi se jich podařilo zaznamenat hned 31, jeho soupeř však se svými 53 winnery dominoval. A opět prokázal, že i ve svém pokročilém věku patří k nejlepším tenistům současnosti. Je to přitom právě Federer, který za poslední rok absolvoval dvě dlouhé přestávky. Ta první trvala bezmála půl roku, ta druhá dva a půl měsíce a Federer při ní vynechal kompletní antukovou část sezony. Schopnost vrátit se a vyhrávat obdivuje na Švýcarovi i Berdych.

„Musíte být unikátní hráč, abyste něco takového zvládli. Není to jen o tom, že si vezmete půl roku pauzu a vyhrajete při svém návratu turnaj,“ upozorňuje česká jednička. „Věci takhle prostě nefungují, tedy u každého to takhle nefunguje. Je úžasné, jak dokáže prokázat, že to je ideální cesta k úspěchu.“

Tomáše Berdycha nyní čeká krátký odpočinek, po němž zahájí svou další misi - šňůru turnajů v Severní Americe. Pro druhou polovinu roku si stanovuje další cíl, kterým je návrat mezi elitu. „Wimbledon je velké povzbuzení. Bylo by fajn, kdyby se povedlo číslo před mým jménem udělat jednociferným. To by bylo ideální ukončení sezony,“ řekl v rozhovoru pro iDnes.cz.