Wimbledon: Berdych padl s Federerem. Nedařilo se ani Voráčové a Peschkeové

- Filip Lefenda

Český tenista Tomáš Berdych bojoval na Wimbledonu stejně jako před rokem o postup do finále. V cestě mu tentokrát stál Roger Federer, který už deset utkání v řadě neprohrál set. A ani v jedenáctém utkání v řadě sadu neprohrál a Berdycha porazil 7:6(4), 7:6(4), 6:4. Prvním finalistou se před tím stal Marin Čilič. Renata Voráčová si zahrála semifinále čtyřhry, s parťačkou nakonec bohužel těsně prohrála. V akci se představili i naši junioři.

Berdych prohrál semifinále s Federerem

Když se spolu utkali na trávě naposledy, radoval se z vítězství 3:1 na sety Berdych. Stalo se tak v roce 2010, kdy si český hráč zahrál své dosud jediné wimbledonské finále. Po sedmi letech se Tomáš Berdych pokusil na předchozí úspěch navázat, a ač měl své velké šance, přes Rogera Federera se prosadit nedokázal a prohrál s ním poosmé v řadě.

Pětatřicetiletý Švýcar letos úplně vynechal antukovou část sezóny, aby se co nejlépe připravil právě na travnaté turnaje v čele s Wimbledonem. Stejně jako na turnaji v Halle prochází i londýnským grandslamem bez ztráty setu, když svého soupeře v semifinále porazil 7:6(4), 7:6(4), 6:4.

Pětadvacátý vzájemný zápas mezi Tomášem Berdychem a Rogerem Federerem nabídl téměř dvou a půl hodinovou bitvu, v níž tempo střetnutí určoval hlavně servis obou hráčů. Ač brejkbolů bylo spoustu, k brejku došlo pouze ve třech případech a oba hráči si úspěšnost prvního podání drželi okolo 65%.

První set musel rozhodnout až tiebreak, k němuž došlo poté, co Federer neudržel brejk z páté hry a v osmém gemu ztratil své podání. Klíčový okamžik přišel za stavu 3:4, když Berdych prohrál svůj servis a Federer dokázal tuto výhodu přetavit ve vítězství v úvodní sadě. I druhý set musela nakonec rozhodovat zkrácená hra, když tentokrát nedošlo k žádnému brejku. I druhý tiebreak byl v režii favorizovaného Federera, jenž vedení 5:1 přetavil nakonec ve výhru 7:4.

Ve třetím setu měl Tomáš Berdych svou velkou šanci v šestém gemu, v němž měl dva brejkboly, avšak Federer oba odvrátil esem a sám naopak v následující hře dokázal svou příležitost využít. Po ztraceném podání se Berdych nedokázal na returnu prosadit a utkání prohrál 6:7 (4), 6:7 (4), 4:6.

Prvním finalistou Čilič
Ještě před zápasem Berdycha s Federerem se na centrálním kurtu představili dva vytáhlí tenisté, kteří svou hru zakládají výhradně na dělovém podání. Američan Sam Querrey, senzační přemožitel domácí světové jedničky Andy Murrayho, se snažil poprvé v kariéře vyzrát na favorizovaného Chorvata Marina Čiliče, který ale vyhrál i páté vzájemné střetnutí a postoupil do svého prvního wimbledonského finále.

Američan zahájil utkání lépe, vyhrál úvodní sadu, ale poté pomalu začal přebírat taktovku hry Čilič, který se dostal i ze stavu 2:4 ve čtvrté sadě a zvítězil 6:7(6), 6:4, 7:6(3), 7:5. 

Peschkeová ani Voráčová do finále nepostoupily
Dvanácté nasazené Anna-Lena Grönefeldová a Květa Peschkeová se do finále ženské čtyřhry v All England Clubu nepodívají. V semifinále narazily na dvojky turnaje Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou, s nimiž po dramatické první sadě nakonec prohrály 5:7, 2:6.

V utkání se česko-německému páru nepodařilo ani jednou uskočit do výhody brejku, ač v první sadě sebraly Ruskám hned třikrát podání. Ve všech případech ale pouze dorovnávaly vlastní ztrátu servisu, přičemž na brejk z jedenáctého gemu už odpověď nalézt nedokázaly. Ve druhé sadě se Peschkeová s Grönefeldovou nedostaly ani k jednomu brejkbolu a porážce zabránit nedokázaly.

Překvapivou semifinalistkou byla třiatřicetiletá Renata Voráčová, která byla takto daleko na grandslamu vůbec poprvé v kariéře. Češka v páru s o deset let mladší Japonkou Ninomijaovou před semifinále neztratila na Wimbledonu ani set, obě hráčky přitom čelily v posledních dvou kolech výrazným favoritkám. Nejinak tomu bylo i v semifinálové bitvě proti páru Čanová, Niculescuová. Voráčová s parťačkou opět sehrály skvělý zápas, nakonec ale po třech vyrovnaných a dlouhých setech padly 6:7(4), 6:4 a 7:9.

Páteční program

Centrální kurt
Sam Querrey (USA)[24] – Marin Čilič (CRO)[7] 7:6 (5), 4:6, 6:7 (3), 5:7
Roger Federer (SUI)[3] – TOMÁŠ BERDYCH [11] 7:6(4), 7:6(4), 6:4

Kurt č. 1
Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ [12] – Makarovová, Vesninová (obě RUS)[2] 5:7, 2:6
Čan (TPE), Niculescuová (ROU)[9] – Ninomijaová (JPN), VORÁČOVÁ 7:6(4), 4:6, 9:7
Kontinen (FIN), Watsonová (GBR) – Soares (BRA), Vesninová (RUS)[2] 6:4, 6:7(6), 6:3

Kurt č. 8
Rodionov (AUT), VRBENSKÝ [3] – ŠTYLER, Zacharov (RUS) 7:6(7), 7:6(5)

Kurt č. 12
Patrick Kypson (USA) – MICHAEL VRBENSKÝ 6:2, 6:1

Nezařazeno
J. Murray (GBR), Hingisová (SUI)[1] – Demoliner (BRA), Martinezová Sanchezová (ESP) 6:2, 7:5