Světová jednička se letos trápí. Frustrující rok, přiznal Murray. Bude startovat na US Open?

- Jiří Vachtl

Andy Murray rozhodně neprožívá povedenou sezonu. Aktuální světová jednička se letos herně dost trápí, z jedenácti odehraných turnajů dokázala vyhrát pouze jediný - menší podnik ATP 500 v Dubaji. Aby toho nebylo málo, tak se nyní spekuluje o Murrayho zdravotních problémech s kyčlí. Britský tenista tyto potíže na tiskové konferenci nepřímo potvrdil. Dvojnásobný vítěz Wimbledonu také přiznal, že je víceméně smířený se ztrátou pozice světové jedničky. „Tento rok jsem nehrál tak dobře, abych si zasloužil zůstat světovou jedničkou déle. Pokud se to nestane po tomto turnaji, tak se to stane po US Open,“ pravil přesvědčivě.

Spekuluje se o tom, že britského tenistu trápí problémy s kyčlí. Aktuální světová jednička však na tiskové konferenci příliš konkrétní být nechtěla. „Celý turnaj jsem byl nějaký bolavý,“ připustil pouze. „Ale snažil jsem se až do konce. Na to jsem hrdý. Ale samozřejmě každá prohra na Wimbledonu je zklamání,“ prohlásil na tiskové konferenci po čtvrtfinálové porážce se Samem Querrym.

Andy Murray si není jistý, zda se na tenisové kurty vrátí na severoamerických betonech, kde by měl odehrát turnaje v Montrealu, Cincinnati a pak také US Open. „US Open je za nějakých šest nebo sedm týdnů, tak nějak. Musím se teď poradit se svým týmem a vymyslet plán, co bych měl dál dělat. Jestli je pro mě nejlepší odpočinek, tak si odpočinu. Jestli je lepší trénovat a správně rehabilitovat, tak to budu dělat,“ prozradil Murray. „Nebude to jednoduché, ale určitě se chci vrátit zpět a bojovat o grandslamy,“ ujistil vzápětí přítomné novináře.  

Dvojnásobný vítěz Wimbledonu zatím neprožívá příliš povedenou sezonu. Na Australian Open vypadl už v osmifinále, ve kterém překvapivě nestačil na Mischu Zvereva. Následně sice triumfoval na turnaji kategorie ATP 500 v Dubaji, ale to byl pro Murrayho jediný dosavadní letošní titul. Na Rolland Garros nepředváděl špatný tenis, ale v semifinále jej po pětisetové bitvě zastavil Švýcar Stan Wawrinka. Po čtvrtfinálové porážce ve Wimbledonu tak Murray nemůže být s letošní sezonou spokojený. „Tenhle rok je pro mě dost frustrující,“ pravil.

Britský tenista bude i po konci Wimbledonu nadále světovou jedničkou. K tomu mu pomohl konec Novaka Djokoviče ve stejné fázi turnaje. Sám však tuší, že o tento post brzy přijde. „Nemyslím si, že by někdo vydržel na prvním místě žebříčku celou kariéru. Všechno někdy končí. Tento rok jsem nehrál tak dobře, abych si zasloužil zůstat světovou jedničkou déle. Pokud se to nestane po tomto turnaji, tak se to stane po US Open,“ pravil přesvědčivě.

„Samozřejmě bych byl radši první na světě než druhý, třetí nebo čtvrtý. Ale teď ten post opustím a budu se snažit najít cestu zpět. Doufejme, že to mohu dokázat,“ uzavřel Murray.